În timp ce alte ţări îşi reduc contingentele din Afganistan, guvernul de la Bucureşti a adoptat strategia opusă

0

În condiţiile în care alte ţări îşi reduc contingentele din Afganistan, guvernul de la Bucureşti a adoptat strategia opusă, scrie în ediţia de joi cotidianul american Los Angeles Times.

La manifestările organizate de ziua Marinei, la 15 august, mesajul transmis a fost clar: în lupta împotriva ‘teroriştilor’ din Afganistan, România va fi alături de Statele Unite până la sfârşit.
Atunci când SUA au cerut la sfârşitul anului trecut mai multe trupe internaţionale pe frontul din această ţară, oficialii români nu au ezitat. Ei au convenit să îşi sporească contingentul din Afganistan de la 962 de persoane la peste 1.500, chiar dacă economia din România suferă, iar bugetul destinat apărării este redus.

Pentru România, participarea la misiunea din Afganistan este o modalitate bună de a-şi demonstra buna credinţă în calitate de membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi ca aliat al Statelor Unite, două relaţii prin care Bucureştiul speră să descurajeze orice mişcări agresive din partea vechiului stăpân al blocului estic, Rusia, comentează LA Times.

‘Parteneriatul strategic dintre SUA şi România este reperul principal al politicii externe româneşť, a declarat Mihail Vasile-Ozunu, Secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Cincisprezece români au fost ucişi în luptă pe frontul din Afganistan, potrivit site-ului independent icasualties.org.

Chiar dacă este posibil să nu obţină din partea mass media atenţia de care se bucură de obicei atunci când este vorba de relaţii cu ţări europene mai mari, SUA consideră o prioritate consolidarea legăturilor cu România, care datează de la un acord semnat preşedintele american Bill Clinton în 1997. ‘Românii au devenit cel mai bun prieten al Americii în regiunea Mării Negre’, declara un diplomat occidental care nu a vrut să îşi decline identitatea.

SUA au sprijinit dorinţa României de a adera la NATO în 2004, iar recent, Washingtonul a convenit să amplaseze elemente ale scutului său de apărare antirachetă în această ţară, sporind astfel sentimentul de securitate al românilor, susţine LA Times.
Mai multe ambarcaţiuni mai mici care au participat la parada de Ziua Marinei au arborat drapelul NATO. Simbolismul a fost inevitabil, scrie LA Times: dacă atacaţi România, vă veţi confrunta cu forţele NATO, inclusiv cu americanii.

Rusia, al cărui amiral a participat la eveniment, are o ambasadă la Bucureşti, păzită cu sârmă ghimpată. După decenii de dominaţie sovietică, românii rămân profund suspicioşi faţă de capacităţile militare, economice şi de spionaj ale ruşilor, au declarat unii oficiali.
La parada de Ziua Marinei au participat şi Ambasadorul SUA în Româmia, Mark Gitenstein, comandantul Corpului de marină şi alţi doi generali de marină.
Cu aceeaşi ocazie, un grup al forţelor speciale americane s-a antrenat în munţi cu comandouri româneşti.

În prezent, Corpul de Ingineri al armatei americane finalizează un proiect în valoare de 50 de milioane ide dolari, care prevede construirea de locuinţe care i-ar putea găzdui pe cei 1.500 de militari americani care se antrenează la bazele din apropiere.
Există, de asemenea, discuţii ca SUA să folosească România ca locaţie de formare a viitorilor poliţişti afgani, în acelaşi fel în care Iordania a găzduit – în cadrul unui program considerat de succes – pe viitorii poliţişti irakieni.

În luptă, scrie LA Times, soldaţii români sunt cunoscuţi pentru determinarea şi refuzul de a da înapoi chiar şi atunci când sunt depăşiţi numeric sau militar.
România, cu o populaţie de circa 22 de milioane, are o forţă armată de aproximativ 75.000 de militari, dintre care două treimi activează în cadrul forţelor terestre.
În Afganistan, românii au preluat controlul asupra unei baze situată la nord de Kandahar şi au redenumit-o prompt după legendarul vampir al lui Bram Stoker, Dracula, mai notează sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata