În timp ce CIA „se răsfaţă” cu efecte speciale ieftine, FSB lucrează după toate canoanele antispionajului

Urmând exemplul americanilor, serviciile secrete ruseşti şi-au intensificat lupta contra agenţilor străini. Doar că, dacă CIA se bazează pe acuzaţii inventate, probele Serviciului Federal de Securitate (FSB) sunt pe deplin reale, scrie ziarul Moscow Post, referindu-se la reţinerea diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj la Moscova.

După americani, întreaga lume a fost cuprinsă de o „spionomanie”, comentează publicaţia. Astfel, ştirile despre spioni ruşi, americani nu mai contenesc de pe ecranele televizoarelor. La toate astea, se adaugă filmul despre agenţi secreţi „Salt”, cu Angelina Jolie.
Dar, în timp ce CIA „se răsfaţă” cu efecte speciale ieftine, FSB lucrează îndelung şi încordat la combaterea serviciilor secrete străine, notează ziarul, referindu-se la cazul diplomatului român Gabriel Grecu.

Operaţiunea a fost efectuată respectând toate canoanele „filmelor de spionaj”. Unul dintre membrii reţelei de spionaj a lăsat în camera de bagaje a unui centru comercial din vestul Moscovei un pachet negru, în care se aflau documente, ce conţineau informaţii secrete cu caracter militar. După aceasta, pachetul respectiv este luat de reprezentantul serviciilor speciale româneşti, Gabriel Grecu.

După câteva minute, forţele operative l-au reţinut în flagrant. El avea echipamente de spionaj. Potrivit unor informaţii neoficiale, serviciile secrete ale României activează în interesul NATO, adică al SUA.
După ce în 2004, România a devenit membră a Alianţei Nord-Atlantice, ea a nimerit sub incidenţa acordului privind schimbul de informaţii între membrii NATO. Experţii afirmă că americanii demult îi folosesc pe agenţii altor state, pentru a „nu-şi scoate la iveală” propria reţea de agenţi.

Publicaţia rusă afirmă că, spre deosebire de „show-ul ieftin” organizat de americani, în legătură cu „spionii ruşi”, în Rusia totul s-a rezolvat pe cale diplomatică. Gabriel Grecu a fost declarat persona non grata şi trebuie să părăsească Rusia.
Iar americanii până în prezent nu pot uita „pasiunile cu spioni”, revistele din SUA publicând ba poza rusoaicei Anna Chapman, îmbrăcată sumar, ba a Annei Fermanov.

Potrivit Serviciului rus de Informaţii, Grecu lucra în capitala rusă „sub acoperire diplomatică” şi deţinea funcţia de prim-secretar al departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova. Reţinerea diplomatului român intervine după scandalul de spionaj dintre Moscova şi Washington, din iulie, încheiat printr-un schimb de spioni.

10 agenţi ruşi, expulzaţi din SUA pentru activităţi de spionaj în favoarea Rusiei, au fost schimbaţi cu patru deţinuţi graţiaţi anterior de preşedintele rus Dmitri Medvedev, după ce li s-a impus să-şi asume vina de ‘trădare de ţară’ : expertul pe probleme nucleare Igor Sutiaghin, plus trei foşti ofiţeri de informaţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata