Incendiile din Rusia ameninţă să joace rolul unui nou Cernobâl

Incendiile care nu mai contenesc de la sfârşitul lunii iulie s-au transformat în adevărat dezastru pentru Rusia, scoţând la iveală în acelaşi timp grave deficienţe structurale. Presa străină compară acest dezastru cu teribila catastrofă de la Cernobâl (1986) care a grăbit prăbuşirea URSS, comentează marţi Ouest-France.

Incendiile din Rusia au demonstrat că în sistemul de guvernare al ţării nu a intervenit nicio schimbare din 1986, iar această situaţie ameninţă să degenereze într-o criză. Guvernul rus arată dezorganizat şi ineficient, în timp ce ruşii se simt ‘abandonaţi, dacă nu chiar trădaţi de liderii lor, care i-au lăsat singuri cu soarta lor’.

Moscova nu are doar primar, aici se află concentrală întreaga elită politică a ţării. Însă, în zilele în care capitala rusă era învăluită în fum, toţi părăsiseră capitala, ascunzându-se de smog şi caniculă. Amărăciunea ruşilor s-ar putea transforma în furie, apreciază publicaţia citată.

Sistemul supracentralizat creat de fostul preşedinte rus Vladimir Putin, în prezent premier, dă semne de eşec. El încearcă să-i calmeze pe ruşi, asigurând că ţine situaţia sub control. Promite case noi şi compensaţii. Cu toate acestea, din cauza corupţiei, a indiferenţei elitelor faţă de populaţie şi a puterii supracentralizate, banii alocaţi de guvern ajung cu greu în regiuni, remarcă Ouest-France.

Declaraţiile lui Putin că va controla personal construcţia de case noi pentru victimele incendiilor sunt percepute ca o ‘recunoaştere a neputinţei în faţa corupţiei ce erodează ţara’, apreciază L’Express. După cum susţine expertul Aleksandr Konovalov, în cătunul Verhniaia Vereia, Putin a nu fost pregătit să ţină piept femeilor care îl huiduiau, ţipau şi îl întrerupeau. Până acum, toţi erau muţi de admiraţie când vorbea el, spune Konovalov.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin încearcă să prezinte situaţia drept o anomalie naturală, cu care Rusia nu s-a mai confruntat până acum, încercând să direcţioneze energia populară spre lupta cu focul.

La zece ani după scufundarea submarinului nuclear Kursk
, cu 118 de oameni la bord, ‘noul preşedinte Putin’ a reuşit să transforme un dezastru într-un factor de mobilizare a energiei noii Rusii, consideră Ouest-France, însă popularitatea sa a avut grav de suferit.

Astfel, cota sa de popularitate a scăzut în prezent la 44-47% faţă de luna ianuarie, când se bucura de simpatia a 61% dintre ruşi. În timp ce popularitatea preşedintelui Dmitri Medvedev a scăzut la 39%-38%, de la 47%

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata