Indicele mondial al prețurilor la alimente crește în martie pentru a zecea lună consecutivă

9

Prețurile la alimente la nivel mondial au crescut pentru a zecea lună consecutivă în martie, atingând cel mai înalt nivel din iunie 2014, conduse de salturi în uleiuri vegetale, indici de carne și lactate, a declarat joi agenția alimentară a Organizației Națiunilor Unite.

Indicele prețurilor alimentelor al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, semințe oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a avut în medie 118,5 puncte luna trecută față de 116,1 ușor revizuit în februarie.

Cifra din februarie a fost dată anterior cu 116.0.

FAO, cu sediul la Roma, a mai spus într-o declarație că recoltele mondiale de cereale au rămas în curs de a atinge un record anual în 2020, adăugând că indicațiile timpurii indică o creștere suplimentară a producției în acest an.

Indicele prețurilor cerealelor FAO a scăzut cu 1,7% lunar față de luna martie, încheind astfel opt luni de câștiguri consecutive, dar cu 26,5% mai mare decât în ​​aceeași perioadă a lunii trecute.
Printre cerealele majore, prețurile la exportul grâului au scăzut cel mai mult, scăzând cu 2,4% în luna respectivă, reflectând aprovizionarea bună și încurajând perspectivele de producție pentru culturile din 2021, a spus FAO.

Indicele FAO al prețului uleiurilor vegetale a crescut cu 8,0%, pentru a atinge cel mai înalt nivel din iunie 2011, crescut de prețurile mai mari pentru uleiurile de palmier, soia, rapiță și floarea-soarelui.

Prețurile la lactate au crescut pentru a zecea lună consecutivă, înregistrând o creștere de 3,9%. FAO a declarat că unul dintre factorii de decizie din acest sector a fost laptele praf, care a fost stimulat de creșterea importurilor în Asia, în special China, din cauza îngrijorărilor cu privire la aprovizionarea pe termen scurt.

Indicele cărnii a urcat cu 2,3%, dar, spre deosebire de toți ceilalți indici, a fost încă ușor în scădere de la un an la altul. FAO a declarat că, cotațiile de carne de pasăre și carne de porc au crescut, susținute de un ritm rapid al importurilor din țările asiatice, în principal China.

Prețurile zahărului au scăzut cu 4,0% de la o lună la alta, dar au crescut încă cu 30% față de anul precedent. Declinul din martie a fost alimentat de perspectivele unor exporturi mari din India, a spus FAO.
FAO și-a ridicat prognoza pentru sezonul de cereale 2020 la 2,765 miliarde de tone față de o estimare anterioară de 2,761 miliarde, indicând o creștere de 2,0% de la an la an.

Privind în perspectivă, FAO a declarat că se aștepta ca producția mondială de cereale să crească pentru al treilea an consecutiv în 2021.

Producția mondială de grâu a înregistrat un nou maxim de 785 milioane de tone în acest an, în creștere cu 1,4% față de nivelurile din 2020, determinată de o revenire bruscă anticipată în cea mai mare parte a Europei și de așteptările unei recolte record în India, a spus FAO.

Producțiile peste medie erau de așteptat, de asemenea, pentru porumb, cu o prognoză record de recoltă pentru Brazilia și un nivel multianual prevăzut pentru Africa de Sud.

Pentru actualul sezon de comercializare 2020/21, utilizarea cerealelor la nivel mondial a fost prognozată la 2,777 miliarde de tone, în creștere cu 2,4% față de anul precedent, determinată în mare parte de estimări mai ridicate ale utilizării furajelor din grâu și orz în China, unde sectorul zootehnic se recuperează în Africa după pesta porcină.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata