Infanta Cristina a susţinut în faţa instanţei că nu cunoştea cheltuielile şi administrarea companiei cercetate pentru fraude fiscale

13

Infanta Cristina a afirmat, în declaraţiile făcute la 8 februarie în faţa instanţei din Palma de Mallorca, că nu controla activitatea sau cheltuielile companiei Aizoon, deţinută împreună cu soţul său, Ińaki Urdangarin, şi care este acum cercetată în cazul unor deturnări de fonduri publice.

Potrivit transcrierii audierii, obţinută joi de diferite media spaniole, ea a explicat că avea încredere în soţul ei, care i-a sugerat să pună pe picioare compania, însă ea nu s-a implicat în administrarea acesteia şi nu discuta despre afaceri cu soţul ei.

„Nu am controlat cheltuielile Aizoon, nici conturile”, a explicat fiica cea mică a regilor Spaniei în faţa instanţei. Ea a precizat că a acceptat propunerea soţului ei pentru că „aveam încredere în el, el mi-a sugerat, aşa că am acceptat”. Acestea au fost răspunsurile cele mai relevante ale Infantei Cristina la afirmaţia judecătorului care a notat că „aprobarea cheltuielilor anuale din anii fiscali 2006 şi 2007 au fost semnate, au fost aprobate în unanimitate, iar dumneavoastră aţi semnat ca secretară a consiliului director”, potrivit transcrierii.

Magistratul se referea în special la acordarea unor credite către Aizoon, cu care soţul ei ar fi primit aproape 280.000 de euro. În plus, acesta a mai întrebat-o pe Infanta Cristina şi despre o călătorie făcută cu familia la Rio de Janeiro în 2009. „S-a ocupat soţul meu de plată, îmi închipui, eu nu am plătit-o, eu nu mă ocup de cheltuielile de călătorie”, a răspuns fiica cea mică a regilor Spaniei, după cum constată portalul de ştiri al radioteleviziunii spaniole.

Cotidianul El Pais notează în plus că, potrivit aceleiaşi transcrieri a audierii din 8 februarie, Infanta Cristina a răspuns de 182 de ori cu „nu ştiu”, de 150 de ori cu „nu-mi aduc aminte” şi de 123 de ori cu „nu am cunoştinţă” la întrebările magistratului. Astfel, ea a încercat să se distanţeze de soţul ei şi activităţile lui în cadrul companiei Aizoon.

Decizia cu privire la statutul Infantei Cristina, fiica cea mică a regilor Spaniei, în dosarul referitor la deturnarea de fonduri publice de la Institutul Noos ar urma să fie luată în următoarele luni. Cazul Institutului Noos, prin care s-ar fi deturnat fonduri publice de şase milioane de euro, se află acum în faza finală a instrucţiei, pe trei fronturi: Valencia, Madrid şi Palma de Mallorca, şi îi implică pe Infanta Cristina şi soţul ei, Ińaki Urdangarin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata