Zvonurile despre amplasarea unei baze ruseşti în Serbia reflectă „isteria” balcanică, nu realitatea

Orice persoană din Balcani apreciază o bună teorie a conspiraţiei, în special una despre gazoducte şi baze miliare. Potrivit unor persoane neîncrezătoare în ceea ce spun sârbii şi ruşii, Moscova plănuieşte să amplaseze o bază militară în Serbia.

Aceasta ar fi prima nouă bază rusească amplasată pe teritoriul european de la sfârşitul Tratatului de la Varşovia şi ar putea fi considerată răspunsul Rusiei la expansiunea NATO din regiune, în condiţiile în care fiecare ţară din jurul Serbiei fie este în NATO, fie îşi doreşte să fie, notează publicaţia britanică The Economist. Povestea despre baza rusească a început în luna octombrie a anului trecut atunci când preşedintele rus Dmitri Medvedev a vizitat Belgradul.

Cu această ocazie, s-a anunţat că un nou centru comun pentru coordonarea situaţiilor de urgenţă va fi creat în oraşul sârbesc Nis. Partenerul sârbilor în acest proiect va fi Ministerul rus pentru situaţii de urgenţă, un minister puternic, semi-militarizat, ale cărui activităţi includ răspunsul la dezastre dar şi activităţi pentru serviciile secrete. Ministerul respectiv a jucat timp îndelungat un rol important în Serbia, spre exemplu în deminare.

Ceea ce i-a entuziasmat cel mai mult pe adepţii teoriei conspiraţiei care susţine că centrul care va fi construit la Nis ar putea servi pentru spionaj sau ca bază militară, este faptul că Nis este situat în apropiere de punctul unde proiectul de gazoduct South Stream va tranzita teritoriul Serbiei.
Pe de altă parte, şeful departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului sârb de Interne, Predrag Maric, neagă ferm orice idee că Rusia ar amplasa o bază militară la Nis.

El insistă că Nis nu este o bază militară şi subliniază faptul că Serbia şi Rusia au invitat nu mai puţin de 11 ţări la o conferinţă care va avea loc luna aceasta la Belgrad, pentru a discuta partea acestora în punerea la punct a logisticii şi a centrului de antrenament de la Nis. Teoriile care circulă printre bloggeri şi prin alte cercuri despre interesele Rusiei în regiune reflectă zvonurile anterioare despre interesele geopolitice ale străinilor în respectiva zonă.

Citeste si:  Putin avertizează România şi Polonia că se află în raza de acţiune a rachetelor ruse

Mulţi cred că petrolul, nu temerile pentru brutalitalităţile sârbilor din Kosovo, au stat la baza deciziei NATO de a bombarda Serbia (inclusiv aeroportul din Nis, denumit ‘Constantin cel Mare’, după numele împăratului roman născut aici), în 1999. După război, americanii au construit Camp Bondsteel, o bază capabilă să adăpostească 7.000 de militari în Kosovo.

Potrivit adepţilor teoriei conspiraţiei, baza ar fi trebuit să asigure siguranţa gazoductului AMBO, care ar fi trebuit să aducă petrol rusesc şi din Marea Caspică spre Bulgaria, Macedonia şi Albania. Cu toate acestea, la peste 16 ani de la vehicularea construirii oleoductului, AMBO rămâne doar o linie trasată pe hartă. În Kosovo, au rămas doar 1.400 de militari americani.

Citeste si:  Rusia şi Estonia au semnat un tratat de frontieră, după 23 de ani de negocieri

În plus, atunci când numărul total de militari aflaţi sub comanda NATO din Kosovo se vor reduce de la actualul număr de 10.000 la un număr planificat de 2.300, Camp Bondsteel s-ar putea închide pentru totdeauna. Aeroportul din Nis şi baza Bondsteel sunt uşor de identificat cu ajutorul Google Earth. Mai greu de găsit este o bază militară reală, deschisă în luna noiembrie de către autorităţile sârbe şi adesea numită ‘Bondsteelul sârbesc’.

Aceasta este situată în apropiere de Kosovo în regiunea Bujanovac, din sudul Serbiei, unde trăieşte o importantă comunitate albaneză. Liderii acesteia se plâng în mod public de militarizarea regiunii, chiar dacă baza poate adăposti doar 1.000 de oameni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner