Islanda va îngropa candidatura la UE fără referendum

21

Islanda va îngropa candidatura la aderare la Uniunea Europeană, fără referendumul promis iniţial de cele două partide eurosceptice la putere, a anunţat vineri guvernul, informează AFP.

Aceste două partide, Partidul Progresului /centru/ şi Independenţei /dreapta/, au convenit asupra unui proiect de lege cerând guvernului „retragerea candidaturii la aderare la Uniunea Europeană” depusă de Reykjavik în 2010.

„Un astfel de proiect de lege este responsabilitatea mea. Ministrul de externe de atunci a prezentat proiectul de candidatură, aşa că este firesc ca eu să prezint proiectul de a o retrage”, a declarat la televiziunea publică RUV ministrul afacerilor externe Gunnar Bragi Sveinsson.

Acest rezultat era previzibil. Guvernul a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei pentru legislative în 2013.

În luna mai, cele două partide au fost de acord să promită în platforma lor guvernamentală un referendum, unde „nu” era favorit.

„O altă candidatură nu va fi depusă fără a ţine înainte un referendum”, afirmă proiectul de lege.

În timp ce Islanda este asociată UE prin Convenţia Schengen şi Spaţiul Economic European, principalul obstacol la aderare este pescuitul, un subiect ce nu a fost discutat în timpul negocierilor dintre Bruxelles şi Reykjavik.

Susţinătorii UE, dintre care o majoritate a social-democraţilor şi o minoritate în partidele guvernamentale, văd ca principal avantaj al aderării posibilitatea de a adopta euro, ceea ce ar contribui, consideră ei, la stabilitatea economică a insulei.

Preşedinta grupului parlamentar al Partidului Independenţei, Ragnheidur Rikhardsdottir, şi-a exprimat regretul că nu se va ţine niciun referendum.

„Mi-aş fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a decis să retragă candidatura în acest fel”, a declarat ea site-ului de informaţii Visir.is. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata