Israel-Gaza: Rachetele distrug Israelul, după ce militanții au fost uciși

22

Militanții palestinieni din Gaza au tras zeci de rachete asupra Israelului după ce atacurile sale aeriene au ucis comandanții superiori și au doborât un alt bloc de turn acolo.

Escalada, care a început luni, a declanșat violența străzii în Israel între evrei și arabi israelieni.

În două incidente, un evreu din Acre a fost atacat de bărbați arabi, iar o mulțime evreiască a scos un palestinian din mașină și l-au bătut în Bat Yam.

Cel puțin 67 de persoane din Gaza și șapte persoane din Israel au fost ucise.

Luptele au izbucnit luni, după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est, care au culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat de musulmani și evrei.
Peste 374 de persoane au fost arestate și 36 de ofițeri au fost răniți după ciocniri în orașele israeliene, a declarat poliția israeliană.

Premierul Benjamin Netanyahu, vorbind târziu miercuri seară, a declarat că intenționează să trimită forțe militare pentru a ajuta poliția să mențină ordinea în orașele afectate de violență.

Dl Netanyahu a declarat că atacurile din ultimele zile s-au ridicat la „anarhie”.

„Nimic nu poate justifica o gloată arabă care atacă evrei și nimic nu poate justifica o gloată evreiască care atacă arabi”, a spus el într-o declarație video, după cum a raportat Times of Israel.
Grupurile militante din Gaza, conduse de mișcarea islamistă palestiniană Hamas, au lansat rachete asupra Israelului începând cu seara de luni, iar Israelul a răspuns lovind ținte în teritoriu.

Joi dimineață, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că aproximativ 1.500 de rachete au fost lansate din Gaza în orașele israeliene, deoarece ostilitățile au crescut la începutul acestei săptămâni.

Ministerul Sănătății din Gaza spune că peste 400 de persoane au fost rănite acolo de când a început conflictul, pe lângă cei 67, care au murit.

Dl Netanyahu a declarat că guvernul își va folosi toată puterea pentru a proteja Israelul de dușmani din exterior și de revoltători din interior.

Însă Autoritatea Palestiniană, care guvernează în părți din Cisiordania, a condamnat „agresiunea militară” a Israelului într-un tweet, spunând că „traumatizează o populație deja asediată de două milioane de oameni”.
Militanții din Gaza au declarat că au lansat 130 de rachete asupra Israelului ca răspuns la un raid de ajutor israelian care a distrus turnul al-Sharouk din orașul Gaza.

Turnul, care este a treia clădire înaltă distrusă de atacurile aeriene din această săptămână, găzduia televiziunea al-Aqsa, postul administrat de Hamas.
Israelul a spus că a ucis înalți oficiali ai Hamas în Gaza și că vizează și sit-urile de lansare a rachetelor. Hamas a confirmat că un comandant superior și „alți lideri” au murit.

IDF a declarat miercuri că grevele lor asupra Gaza au fost cele mai mari de la conflictul din 2014.

Locuitorii fuseseră avertizați să evacueze clădirile, înainte ca avioanele de luptă să fie atacate; cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății au spus că există încă decese civile.

Cinci membri ai unei familii au fost uciși marți într-un atac aerian, inclusiv doi frați tineri, potrivit agenției de știri AFP.

“Râdeam și ne distram când brusc au început să ne bombardeze. Totul din jurul nostru a luat foc”, a spus verișorul lor, Ibrahim, în vârstă de 14 ani, plângând în timp ce descria moartea lor.
Între timp, milioane de israelieni se aflau în adăposturi împotriva bombelor miercuri seară, potrivit IDF, după ce sirenele de avertizare cu privire la rachete au sunat în toată țara.

Anna Ahronheim, corespondentul pentru apărare și securitate al Jerusalem Post, a descris că a stat marți seara într-un adăpost, împreună cu bebelușul ei de cinci luni.

„A auzi sute de interceptări și chiar a auzi rachete căzând lângă noi a fost îngrozitor”, a spus ea pentru BBC.

Un copil a fost ucis în orașul israelian Sderot, Ido Avigal, în vârstă de șase ani, fost prins într-un atac asupra unui bloc.
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, s-a declarat „îngrijorat grav” de violența în curs. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit pentru a discuta problema, dar nu a emis o declarație.

Într-un apel telefonic cu domnul Netanyahu, miercuri, președintele american Joe Biden și-a oferit sprijinul pentru securitatea Israelului, dar a subliniat necesitatea de a restabili „un calm durabil”.

“Așteptarea și speranța mea sunt că acest lucru se va închide mai devreme decât mai târziu, dar Israelul are dreptul să se apere atunci când aveți mii de rachete care zboară pe teritoriul vostru”, a declarat el reporterilor de la Casa Albă.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că a trimis un reprezentant în regiune, pentru a întâlni ambele părți.

Rusia a cerut o reuniune urgentă a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (SUA, UE, ONU și Rusia).

O declarație a ministerului rus de externe a citat un purtător de cuvânt al Hamas, spunând că mișcarea este pregătită pentru încetarea focului dacă Israelul oprește „actele violente” în Ierusalimul de Est și „măsurile ilegale cu privire la rezidenții săi arabi nativi”.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online