Israelienii şi palestinienii în pragul unui nou proces de pace

La 8 zile după ce a plecat cu mâinile goale, trimisul special al SUA şi mediator, George Mitchell, s-a întors luni de la Ierusalim, cu toate bine puse la punct pentru ca săptămâna aceasta şi cea următoare să declare începerea negocierilor în era Obama.

Vor fi indirecte, dar primele, după ce în urmă cu 18 luni, Mahmoud Abbas a pus capăt agonicului proces angajat la Annapolis în mandatul lui George Bush, ca răspuns la ofensiva israeliană care, în 2009, a făcut în Gaza peste 1.400 de morţi.
Dacă acelea au fost convorbiri în care nimeni nu a crezut, cele care sunt pe punctul de a începe vor fi marcate de recenta criză dintre SUA şi Israel şi ulterioarele presiuni masive prin care Casa Albă a dorit să-i arate premierului Benjamin Netanyahu, că răbdarea este pe sfârşite, notează ziarul La Verdad.

Presupuse înţelegeri secrete menite să frâneze colonizarea în Ierusalimul de Est, fără să afle însă extrema-dreapta, pentru ca procesul să nu se ducă pe apa sâmbetei. Ultimatum american adresat părţilor: dacă nu colaborează, Washingtonul, ONU, UE şi Rusia vor face un front comun la toamnă şi vor dicta ceea ce trebuie făcut. Ameninţări palestiniene că abandonează masa negocierilor dacă se va descoperi construcţia ‘unei singure case’ în colonii.
Avertisment al lui Hosni Mubarak că arabii nu vor accepta soluţii temporare.

Avertisment al regelui Iordaniei privind un nou val de violenţă. Judecând după provocările reciproce, mesajele cifrate şi avertismentele percepute zilele acestea în mass-media din întreaga regiune, s-ar zice că Orientul Mijlociu este în pragul unui război … când de fapt este vorba de anunţul ‘iminenť – potrivit surselor oficiale – că israelienii şi palestinienii vor vorbi din nou de pace.

În faţa presiunilor americane, guvernul israelian a dispus ‘îngheţarea completă’ a lucrărilor de construcţie în cartierele evreieşti din Ierusalimul de Est – la imboldul partidului de opoziţie Kadima – deşi fără declaraţii oficiale, iar palestinienii vor fi nevoiţi să se conformeze cu aceste fapte tăcute pentru a se aşeza la masă şi să negocieze.

Dar neîncrederea reciprocă este extremă. ‘Nu voi răspândi false speranţe, dar nici nu le voi pierde dacă nu voi vedea în Israel un interlocutor care doreşte pacea’, declara la sfârşitul săptămânii Abbas într-un comunicat. Dincolo de pesimisul obişnuit pentru regiune, adevărul este că determinarea lui Obama i-a decis şi pe unii şi pe alţii.

Netanyahu personal va conduce echipa negociatoare israeliană şi va aborda de la început ‘chestiuni cruciale’ ale conflictului – securitate şi apă – cedând astfel exigenţelor SUA. Abbas îi va trimite la discuţii pe colaboratorii săi mai veterani, fără să-şi fi văzut satisfăcută condiţia prealabilă.
‘Înainte de a începe dialogul, Autoritatea palestiniană trebuie să se hotărască dacă este un interlocutor real pentru pace şi să pună capăt incitărilor şi boicotului împotriva Israelului’, avertiza luni ministrul adjunct de externe israelian, Daniel Ayalon.

Potrivit ziarului Yedioth Ahronot, cu cel mai mare tiraj din Israel, jocul este clar şi ambele părţi vor lupta cu toate mijloacele pentru a se asigura dinainte că în cazul unui eşec ‘vina va fi de partea cealaltă’. Acum ceea ce contează în primul rând este să se dea curs invitaţiei americane – de ‘a menţine procesul pentru binele procesului’ – potrivit expresiei unui ziar local, iar mai târziu se va vedea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata