Legendele din spatele unor preparate celebre: Pizza Margherita și kokotxas de merluciu
Originile gastronomice învăluite în mituri
Multe dintre felurile de mâncare sau ingredientele pe care le consumăm astăzi sunt înconjurate de povești fascinante. Unele dintre acestea se leagă de zeități antice, cum ar fi uleiul de măsline, iar altele evocă personaje istorice sau contemporane, conform informațiilor furnizate de EFE.
Pizza Margherita: O omagiu regal
Pizza Margherita este un exemplu emblematic al gastronomiei italiene,având culorile drapelului național: roșu (roșii),alb (mozzarella) și verde (busuioc). Această pizza poartă numele reginei Margareta de Savoia, soția regelui Umberto I al Italiei.
Se spune că în anul 1889,cuplul regal a petrecut câteva zile la Palatul Capodimonte. Regina a dorit să guste pizza,dar nu putea vizita o pizzerie. Astfel, Raffaele Esposito a fost chemat la palat pentru a-i pregăti acest preparat. deși el este adesea menționat ca autorul pizzei legendare, se crede că soția sa, Donna Rosa, a avut un rol esențial în creație.
La acea vreme,usturoiul era un ingredient popular pentru pizza; totuși,regina nu aprecia acest condiment. Drept urmare, Raffaele Esposito a creat o variantă fără usturoi care să reflecte culorile Italiei.Această alegere s-a dovedit inspirată și pizza a câștigat rapid popularitate.
Kokotxas: Deliciul basc cu istorie regală
Un alt preparat legendar provine din Țara Bascilor – kokotxas de merluciu.Aceste bucățele delicioase sunt extrase din partea inferioară a capului peștelui și au devenit cunoscute datorită unei povești legate de regina María cristina a Spaniei.
În timpul verii petrecute la san Sebastián împreună cu curtea sa, regina i-a fost recomandată acest fel de mâncare rafinat. Din păcate pentru ea însăși și alte femei ale vremii sale care nu aveau acces la societățile gastronomice basce exclusiv masculine , porția i-a fost adusă direct la palat.Deși rețeta tradițională conține mult usturoi – condiment pe care regina nu îl prefera – aceasta s-a îndrăgostit rapid de gustul kokotxas-urilor.
Astfel se face că atât pizza Margherita cât și kokotxas au ajuns să fie asociate cu palate regale; fiecare reprezentând o parte distinctivă din cultura culinară regională – una fiind acum un simbol accesibil al Italiei iar cealaltã rămânând o delicatesã apreciată doar într-o anumită zonã din Spania.