Lipsa de femei-candidat ar putea întârzia formarea noii Comisii Europene

Formarea noii Comisii Europene ar putea fi întârziată dacă sunt nominalizate prea puține femei pentru principalele sale posturi, a avertizat joi o purtătoare de cuvânt a noului președinte al instituției, relatează DPA.

Comisia, executivul Uniunii Europene, propune legi și joacă un rol important în asigurarea implementării acestora. Este formată din 28 de comisari, câte unul pentru fiecare stat membru, menționează agenția germană de presă. Mandatul actualei Comisii se va încheia la 31 octombrie a.c. și statele membre aveau termen până joi să facă propuneri pentru atribuirea posturilor de comisar în cadrul celei viitoare.

În acest context președintele ales al noului executiv european, Jean Claude Juncker, a tras un semnal de alarmă privind numărul prea mic de femei candidat. Juncker a încercat să încurajeze statele membre să prezinte candidaturi feminine, indicând că ar putea fi răsplătite cu portofolii importante. Totuși, multe state membre au continuat să înainteze candidaturi de bărbați, iar președintele ales și-a reiterat apelul.

‘Dl Juncker a subliniat în repetate ocazii că o comisie cu doar două sau trei femei comisar nu ar fi nici legitimă, nici credibilă și nu va accepta acest lucru’, a declarat la Bruxelles purtătoarea sa de cuvânt Natasha Bertaud. ‘Dacă nu se poate găsi o soluție, este posibil să fie nevoie de mai mult timp pentru formarea Comisiei’, a adăugat aceasta.

Și Parlamentul European a condiționat aprobarea noii Comisii de un nivel adecvat de reprezentare a femeilor. În prezent, în Comisie sunt nouă femei, între care șefa diplomației UE Catherine Ashton. Una dintre acestea, comisarul pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom, a anunțat joi că a fost nominalizată de Suedia pentru un nou mandat.

Deocamdată, Cecilia Malmstrom și Vera Jourova, din partea Republicii Cehe, sunt singurele două femei care au fost nominalizate oficial să facă parte din noul executiv european. Este de așteptat ca și actualul comisar bulgar Kristalina Georgieva să rămână în executiv.

Peste jumătate din statele membre își prezentaseră deja nominalizările până joi după-amiaza. Jean Claude Juncker a cerut trimiterea numelor până la sfârșitul zilei de joi pentru a putea continua planificarea. Unele țări ar putea întârzia însă, ca de exemplu cele care nu au în acest moment un guvern numit.

Austria, Croația, Finlanda, Germania și Slovacia au anunțat că-i propun tot pe actualii lor comisari. Franța, la rândul său, l-a nominalizat pe fostul ministru al finanțelor Pierre Moscovici. Toți ceilalți nominalizați sunt foști premieri și miniștri, cu excepția britanicului Jonathan Hill, fost președinte al Camerei Lorzilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata