Lituania vrea să adere la euro în 2015

16

Lituania vrea să adere la zona euro în 2015, a anunţat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, fiind ultimul stat baltic care ar putea adopta moneda unică, după Estonia în 2011 şi Lituania în 2014, transmite Xinhua.

‘Autorităţile lituaniene şi-au exprimat intenţia de a adopta euro la 1 ianuarie 2015’, a anunţat Jeroen Dijsselbloem după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, de la Bruxelles.

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor publica în iunie raportul de convergenţă, care arată dacă un stat membru al UE îndeplineşte criteriile necesare adoptării euro, a anunţat şeful Eurogrupului.

În 14 ianuarie, premierul lituanian, Algirdas Butkevicius, a reafirmat angajamentul Guvernului său de a adopta moneda euro în 2015, precizând că va demisiona dacă Lituania nu va adera la euro peste un an.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri, odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Potrivit unui recent sondaj, aproximativ 55% dintre lituanieni se opun adoptării euro, iar 41% sunt în favoarea trecerii la moneda unică. Cetăţenii lituanieni se tem că după adoptarea euro va avea loc o creştere a preţurilor. Aceleaşi îngrijorări au apărut şi în ţările vecine, Letonia şi Estonia, în momentele când au aderat la zona euro.

Potrivit economiştilor, Lituania, ţară cu trei milioane de locuitori şi a cărei monedă este deja legată de euro, are şanse mari să respecte până în 2015 toate criteriile prevăzute în tratatul de la Maastricht.

Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, s-a declarat recent optimist că cea de-a treia ţară baltică va adera la moneda unică.

‘Mă aştept ca Lituania să devină anul viitor cea de 19-a ţară membră a zonei euro, încheind astfel aderarea la euro a ţărilor baltice’, a declarat Herman Van Rompuy. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata