Mafia din Roma: Premierul Matteo Renzi vrea pedepse mai aspre pentru corupţie

21

Premierul italian, Matteo Renzi, a anunțat vineri seară, 12 decembrie, noi măsuri pentru a lupta împotriva corupției, după dezvăluirea existenței unei vaste rețele mafiote la Roma implicând oameni politici de toate culorile, transmite AFP.

La finalul unei ședințe de guvern extraordinare, Matteo Renzi a făcut cunoscut în cursul unei conferințe de presă că pedeapsa minimă pentru corupție se va majora de la patru la șase ani de închisoare și că vor fi depuse eforturi pentru recuperarea sumelor primite în mod necuvenit.

Această măsură va fi propusă într-o viitoare inițiativă legislativă pentru care vulcanicul premier s-a arătat dispus să ceară votul de încredere al parlamentului.

În plus, această lege va urmări eliminarea posibilității ca negocierea pedepsei să le permită corupților să scape de închisoare și să restituie numai o parte a sumelor dobândite ilicit. „Corupții vor plăti tot, până la ultimul cent și până la sfârșitul ultimei zile’ de închisoare, a insistat prim-ministrul, exprimându-și indignarea că, din totalul celor aproape 50.000 de persoane aflate în penitenciarele din Italia, numai 257 au fost condamnate pentru corupție.

Guvernul dorește să faciliteze astfel măsurile de confiscare a bunurilor, permițând să se confiște ce a fost transmis deja moștenitorilor, precum și prelungirea termenului de prescripție — care în Italia nu este suspendată în timpul unei proceduri judiciare — pentru a încuraja apărarea să nu mai tragă de timp. ‘Este o mare provocare pentru țara noastră’, a declarat Matteo Renzi.

La Roma, peste o sută de antreprenori și responsabili politici, printre care fostul primar Gianni Alemanno (de dreapta, 2008-2013), sunt vizați de o anchetă care a dus săptămâna trecută la arestarea a 37 de persoane, inclusiv presupusul șef al rețelei, Massimo Carminati, provenit dintr-un grupuscul violent de extrema dreaptă.

Rețeaua este suspectată că a instaurat un vast sistem de corupție pentru a falsifica numeroase licitații și a beneficia de fonduri publice ale municipalității destinate, de exemplu, centrelor pentru refugiați. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata