Manifestaţie la Istanbul contra controlului internetului

31

Poliţia turcă a folosit sâmbătă, 8 februarie, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de manifestanţi în Piaţa Taksim din Istanbul care protestau contra noilor măsuri de întărire a controlului statului asupra internetului, apărate cu fermitate sâmbătă de primul ministru.

Mai mult de o mie de persoane s-au adunat în jurul acestei pieţe centrale din partea europeană a metropolei, loc emblematic al revoltei antiguvernamentale din iunie anul trecut, strigând: “Nu vă atingeţi de internet”, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia mobilizată pentru această ocazie a blocat accesul în piaţă şi a făcut uz de tunuri cu apă pentru a împinge mulţimea spre marea arteră pietonală Istiklal, în timp ce manifestanţii trăgeau focuri de artificii spre poliţişti.

Adversarii acestei noi legislaţii l-au chemat în unanimitate pe şeful statului Abdullah Gül să nu o promulge şi să o retrimită în Parlament.

Anterior, în faţa a mii de susţinători în acelaşi oraş, Erdogan a apărat vehement legea ca şi majoritatea sa guvernamentală, foarte criticată în Turcia şi în străinătate după ce a fost votată în Parlament, declarând că ea face internetul “mai liber”.

El a negat că informaţiile personale ale utilizatorilor vor fi expuse controlului guvernamental, aşa cum susţin criticii legii. “Niciodată nu vor fi făcute fişe după datele private ale oamenilor”, a adăugat el.

Parlamentul turc, unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării /AKP, provenit din mişcarea islamistă/ al lui Erdogan dispune de o largă majoritate, a votat miercuri seară o lege ce întăreşte controlul asupra internetului.

Aceste măsuri permit autorităţii guvernamentale de telecomunicaţii /TIB/ să blocheze, fără nicio hotărâre judecătorească, orice site web ce conţine informaţii ce aduc atingere “vieţii private” sau considerate “discriminatorii sau jignitoare”.

TIB poate de asemenea solicita furnizorilor de acces orice informaţie despre site-urile vizitate de un internaut şi să le păstreze timp de doi ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)