Medicul rus de top care l-a tratat pe Alexei Navalny, dat dispărut în pădure, reapare după 3 zile

Un medic siberian care l-a tratat anul trecut pe criticul otrăvit al Kremlinului, Alexei Navalny, a reapărut luni, după ce a fost raportat dispărut în timp ce se afla într-o excursie de vânătoare, au declarat agențiile de presă rusești.

O căutare a fost lansată în pădurile din regiunea Omsk, la aproximativ 2.200 km la est de Moscova, după ce medicul Alexander Murakhovsky a părăsit vineri o bază de vânătoare forestieră într-un vehicul de teren.

Murakhovsky a ieșit el însuși din pădure și a luat contact cu locuitorii satului Basly, a declarat agenția de știri RIA citată de guvernul regional Omsk.

El se afla în „stare normală”, deși era examinat la Spitalul raional Bolșukovski ca măsură de precauție, a spus autoritățile RIA.

Fostul șef al spitalului rus care l-a tratat pe criticul de la Kremlin, Alexei Navalny, anul trecut a lipsit pentru trei zile, într-o pădure siberiană.

Zona mlăștinoasă este greu accesibilă și un elicopter și drone au fost folosite în căutare, în regiunea Omsk.

Dr. Alexander Murakhovsky, în vârstă de 49 de ani, a părăsit vineri o bază de vânătoare, iar vehiculul său de teren a fost găsit mai târziu.

Doi medici seniori de la spitalul Omsk au murit anul acesta, în vârstă de 55 și 63 de ani.

Spitalul, condus de dr. Murakhovsky anul trecut, a insistat că nu a găsit nici o urmă de otravă în timpul tratamentului lui Navalny, care s-a prăbușit în august anul trecut și aproape că a murit.
Kremlinul a negat în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora agenții statului rus au încercat să-l omoare pe Navalny. Testele de laborator din trei țări occidentale, confirmate de câinele global de pază al armelor chimice, au stabilit rușii au comandat atacul cu Novichok (otrava).

Vehiculul doctorului Murakhovsky a fost găsit la aproximativ 6,5 km de baza de vânătoare, care se află în satul Pospelovo. În prezent, medicul este ministru al sănătății pentru regiunea Omsk.

Navalny este cel mai proeminent critic rus al președintelui Vladimir Putin, pe care l-a acuzat că ar fi ordonat atacul Novichok.

Din februarie Navalny a fost închis într-o colonie penală, executând un termen de aproape trei ani pentru un vechi caz de delapidare. El a calificat condamnarea ca fiind frauduloasă și motivată politic.
Echipa medicală de top de la spitalul Omsk care l-a tratat pe Navalny s-a schimbat de când a fost în centrul atenției presei mondiale anul trecut.

Un adjunct al doctorului Murakhovsky – specialist în terapie intensivă, dr. Serghei Maximishin – a murit în februarie la vârsta de 55 de ani, din cauza unui infarct.

În martie, șeful de traumatologie al spitalului, dr. Rustam Agishev, a murit la vârsta de 63 de ani. Avusese un accident vascular cerebral în decembrie.

Dr. Murakhovsky a plecat în noiembrie, pentru a conduce serviciul regional de sănătate din Omsk. Un alt deputat al său, Anatoly Kalinichenko, demisionase în octombrie.

Sursa: BBC Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata