Metode inedite în Rusia pentru a cultiva dragostea de lectură a tinerilor

În pofida faptului că, potrivit sondajelor internaţionale, Rusia este una dintre ţările cu cel mai mare număr de cititori, tineretul rus preferă să-şi petreacă timpul liber jucându-se pe calculator sau distrându-se cu amici.

Paginile unei cărţi sunt răsfoite de majoritatea elevilor ruşi doar în cadrul temelor pentru acasă, în timp ce satisfacţie de la lectură primesc mai puţin de 10 la sută dintre elevi. Experţii consideră că la această stare de lucruri au dus hibele din sistemul de învăţământ rusesc, precum şi indiferenţa faţă de lectură a părinţilor din Rusia, informează cotidianul Novâie Izvestia.

Recent, în revista Research in Social Stratification and Mobility au fost publicate rezultatele unui studiu care s-a desfăşurat vreme de 20 de ani în 27 de ţări ale lumii. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că procesul de asimilare de noi cunoştinţe este mai eficient la acei copii ai căror părinţi deţin acasă o bibliotecă mare. Însă, potrivit sondajelor, astfel de părinţi sunt din ce în ce mai puţini: astăzi, de plăcere citesc doar 8 la sută dintre ruşi.

Interesul pentru lectură se pierde de obicei în anii de şcoală: dacă la 10 ani copiii demonstrează rezultate bune la acest capitol, atunci în jurul vârstei de 15 ani lectura nu-i mai trage decât pe maxim un sfert dintre elevii ruşi. Potrivit experţilor, cauza acestui lucru o constituie hibele din sistemul de învăţământ din Rusia: astăzi, profesorii nu ştiu nici ei cum să abordeze un text.

Din acest motiv, copiii ruşi, care oricum nu prea sunt tentatţi să-şi petreacă timpul liber citind, pierd şi ultimul stimul. De asemenea, un rol important în dispariţia pasiunii pentru lectură la tineri îl joacă şi exemplul adulţilor. ‘Dacă părinţii nu i-au citit copilului în copilărie, nu au manifestat ei înşişi dragoste faţă de carte, atunci copilul nu are de unde să cunoască un asemenea mod de petrecere a timpului liber’, explică Margarita Ruseţkaia, expertă în pedagogie.

Pentru a remedia situaţia, experţii ruşi propun preluarea metodelor aplicate în Occident. De exemplu, în 2002, în SUA a fost implementat proiectul ‘Drumul spre şcoală’, conform căruia în timpul acestui drum copilul ar trebui să întâlnească neapărat o bibliotecă sau o librărie.
În Marea Britanie şi Olanda, rolul de ‘mentori ai lecturii’ le revine mai nou antrenorilor sportivi, care, ghidându-şi discipolii spre victorie, trebuie să le recomande anumite cărţi şi să discute cu ei cele citite.

În aceeaşi Mare Britanie funcţionează programul de ‘Distribuitori ai cărţilor’, creat după principiul distribuitorilor de droguri: aceştia le propun copiilor care citesc mai puţin cărţi, reviste sau măcar cărţi de benzi desenate. ‘Dealerii de cărţi’ lucrează după principiul reţelelor de marketind şi din acest punct de vedere nu se deosebesc de distribuitorii de produse cosmetice, de exemplu.

Ruşii sunt atraşi în biblioteci prin metode diferite, însă acestea sunt orientate mai mult către adulţi decât spre elevi. Astfel, câştigă popularitate mişcare ‘BookCrossing’, un schimb de cărţi în locuri publice: orice participant al mişcării poate lăsa, de exemplu în metrou sau restaurant, o carte citită şi să primească în loc un nou volum. De asemenea, în ultimul timp în Rusia apar din ce în ce mai multe cafenele unde clienţii pot lua de pe rafturi orice carte doresc.
Din 2008, pe linia Kolţevaia a metroului moscovit a început să circule trenul ‘Moscova cititoare’. Pereţii vagoanelor sunt împodobiţi cu imagini ale unor cunoscute personaje literare, cu reproduceri de scene şi citate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata