Michel Barnier: „Nu te inventezi” preşedinte al Comisiei Europene

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, candidat pentru a prelua conducerea viitoarei Comisii, a afirmat vineri, 14 februarie, că va trebui aleasă ‘persoana potrivită’ şi că ‘nu te inventezi’ preşedinte al acestei instituţii, relatează AFP.

 Michel Barnier trebuie să îşi anunţe oficial în zilele următoare candidatura pentru a fi cap de listă al conservatorilor din Partidul Popular European (PPE) la alegerile europene din luna mai.

În cadrul formaţiunii din care face parte, el va trebui să înfrunte alte personalităţi, printre care fostul premier lituanian Valdis Dombrovskis şi mai ales fostul prim-ministru al Luxemburgului Jean-Claude Juncker care în prezent este considerat favorit.

PPE îşi va desemna candidatul pe 7 martie, cu prilejul congresului său de la Dublin.

‘Este vorba despre a alege persoana potrivită pentru a ajuta PPE să câştige’, a declarat Michel Barnier vineri în prezenţa unor jurnalişti, arătându-se ‘decis să meargă până la capăt’.

‘Trebuie, de asemenea, persoana potrivită pentru a prezida Comisia’, a adăugat el, insistând asupra dimensiunii ‘politice’ a funcţiei.

‘Pentru a fi în această funcţie, nu te inventezi. Preşedinte al Comisiei, asta nu te inventezi’, a subliniat el, scoţând în valoare ‘experienţa’ şi ‘metoda’ sa în funcţia de comisar responsabil cu serviciile financiare. Michel Barnier a exercitat un prim mandat de comisar european la începutul anilor 2000 şi a fost câteva luni membru al Parlamentului European după alegerile din 2009.

Membru al actualei Comisii conduse de José Manuel Barroso, care se prezintă cu un bilanţ controversat, Barnier a subliniat că această echipă a avut de înfruntat criza economică şi adeseori a fost pusă ‘cu spatele la zid’. ‘Este o perioadă nouă, este momentul unor noi iniţiative’, a spus el, pledând pentru o Comisie ‘condusă în mod politic şi colegial’.

Ministru în Franţa în repetate rânduri, Michel Barnier a confirmat că, dacă nu va fi desemnat de conservatori, nu va candida la europarlamentare, îşi va încheia la sfârşitul anului mandatul în funcţia de comisar pentru piaţa internă şi servicii şi va reveni în viaţa politică franceză.

Alţi patru candidaţi sunt înscrişi deja în cursă: germanul Martin Schulz, actualul preşedinte al Parlamentului European, pentru socialişti, fostul premier belgian Guy Verhofstadt pentru liberali, grecul Alexis Tsipras pentru Stânga alternativă şi perechea alcătuită din francezul José Bové şi germana Ska Keller pentru Verzi. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata