Monitorizarea activităţii Frontex nu poate fi decât un lucru bun

Pe parcursul celor 5 ani de activitate, Agenţia Europeană pentru Managementul Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex) a devenit un magnet pentru criticile avocaţilor drepturilor omului, critici justificate dacă se ţine seama de modul cum sunt trataţi oamenii în timpul operaţiunilor de control de la frontierele UE, comentează cotidianul britanic The Guardian.

La graniţe, cei care încearcă să intre în UE vin pe aceleaşi drumuri şi arată similar. Refugiaţii nu poartă un semn distinctiv care să-i deosebească de imigranţi. Adesea, oamenii care au dreptul să rămână pe teritoriul european deoarece se confruntă cu persecuţii şi cu violenţe în ţara natală nu mai au şansa să explice motivele care i-au determinat să fugă şi sunt împinşi înapoi la ameninţările de care încercau să scape.

Atunci când lucrul acesta se întâmplă dincolo de frontierele fizice ale unei ţări, pe mare sau pe teritoriile şi în apele teritoriale ale unui stat terţ, este uşor de ţinut aceste tratamente departe de ochiul publicului.

Potrivit publicaţiei britanice, implicarea Frontex în controlul graniţelor UE a crescut opacitatea acţiunilor deoarece cu cât este mai mare numărul participanţilor la operaţiunile de control vamal, cu atât mai difuză este responsabilitatea. Cu toate acestea, nu prin demonizarea Frontex şi a oficialilor vamali se va asigura că drepturile persoanelor controlate la graniţele UE sunt rezolvate. Răspunsurile căutate sunt cele legale şi practice.

Comisia Europeană (CE) a făcut treabă bună în ceea ce priveşte partea legală a problemei, formulând propuneri pentru a reforma reglementările Frontex, potrivit The Guardian. Propunerea CE afirmă în mod explicit că activitatea agenţiei trebuie să se desfăşoare în acord cu obligaţiile stabilite de legislaţia UE şi internaţională, inclusiv în ceea ce priveşte accesul la protecţie şi la respectarea drepturilor fundamentale.

Astfel, va exista un cod de conduită şi o monitorizare independentă pentru a asigura că migranţii care nu au dreptul să rămână pe teritoriul UE să se întoarcă înapoi în condiţii umane.
Totodată, CE a declarat că statele terţe nu vor primi asistenţă tehnică sau financiară pentru operaţiunile de control care ar putea duce la încălcărea drepturilor fundamentale.

Este de sperat că co¬legislatorii europeni, Parlamentul European şi guvernele statelor UE vor face faţă provocării şi vor păstra amendamentele propuse, relevă ziarul britanic. Este la fel de important, mai scrie publicaţia britanică, să fie abordată şi natura practică a problemei.
Oficialii vamali trebuie să beneficieze de instrumentele necesare pentru a-şi exercita mai bine activitatea, iar acest fapt presupune sesiuni de pregătire pentru ca ei să ştie cum să se comporte cu persoanele vulnerabile şi să le garanteze celor care necesită protecţie internaţională accesul la procedura de acordare a azilului.

Faptul că Frontex s-a aflat în centrul unor dezbateri publice intense se poate să fi fost destul de inconfortabil pentru agenţi şi, probabil, destul de confortabil pentru guvernele statelor membre, care atât în cadrul cât şi în afara Frontex, continuă să dicteze cum trebuie efectuate controalele la graniţele externe ale UE, este de părere publicaţia britanică, subliniind că monitorizarea agenţiei nu poate fi decât un lucru bun.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata