Moscova a predat Varşoviei transcrieri falsificate ale înregistrărilor „cutiilor negre”

22

Partea rusă a înlocuit stenograma transcrierii „cutiilor negre” ale avionului preşedintelui Lech Kaczynski şi Polonia a primit astfel la 31 mai 2010 cu totul alt document, a declarat joi (3 iunie 2010) colonelul polonez de aviaţie Bartosz Stroinski, unul din experţii care au fost la Moscova şi au participat la descifrare, scrie newsru.com, citând mass-media de la Varşovia.

Potrivit expertului polonez, în copia stenogramei, primită de Varşovia, nu există semnătura sa, cu toate că el a semnat documentul în capitala rusă. În afară de aceasta, stenograma, publicată la Varşovia la 1 iunie, este datată 2 mai, iar el a vizat documentul mai devreme.

Bartosz Stroinski a pilotat avionul Tu-154, cu trei zile înainte de prăbuşirea aeronavei prezidenţiale, când la bordul aparatului s-a aflat premierul polonez Donald Tursk, care s-a deplasat la Katyn, la invitaţia omolgului său rus Vladimir Putin.

Contrar afirmaţiilor colonelului Stroinski, ministrul polonez de interne Jerzy Miller a declarat miercuri seara că societatea poloneză nu ar trebui să manifeste neîncredere faţă de Rusia în ceea ce priveşte ancheta prăbuşirii avionului Tu-154 al preşedintelui Lech Kaczynski la 10 aprilie lângă Smolensk /vestul Rusiei/.

El a spus că Moscova a predat transcriptul integral al discuţiei din carlinga avionului, negând speculaţiile potrivit cărora partea rusă ar dispune de o transcriere mai completă, iar ceea ce a pus la dispoziţia Varşoviei ar fi o versiune trunchiată.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, a declarat de asemenea miercuri că nu manifestă nicio încredere în ancheta efectuată de partea rusă privind catastrofa aeriană de lângă Smolensk. ‘Nimic nu rezultă ‘ din stenograme, ‘nimic nu este clar’ şi mai ales nu sunt clare cauzele care au dus la accident, a declarat Jaroslaw Kaczynski la postul de radio polonez RMF.
Rusia a predat luni, 31 mai, Poloniei copii după înregistrările cutiilor negre, precum şi originalele stenogramelor dialogului dintre membrii echipajului. A doua zi, Varşovia a decis să le publice, documentele apărând pe site-ul Ministerului de Interne www.mswia.gov.pl.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata