Nabucco, un spin în ochii ruşilor

Gazoductul Nabucco al UE este de multă vreme un spin în ochii Moscovei, pentru faptul că gazul care urmează să-l traverseze, din 2014-2015, dinspre zona caspică către Europa, va reduce dependenţa de importurile ruseşti.

Este motivul pentru care vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvediev, încearcă, conform ziarului Handelsblatt, să convingă concernul energetic german RWE să se alăture proiectului rusesc concurent South Stream, scrie ziarul austriac Die Presse.
Gazprom, care acoperă actualmente singur un sfert din necesarul european de gaze, se luptă pentru influenţă în regiune. Anul acesta s-au început lucrările la proiectul North Stream, care va aduce gaz din Rusia către Europa, prin Marea Nordului. Gazoductul soră în sud urmează să fie South Stream.

În cazul în care concernul german se va decide în favoarea ofertei ruşilor, atunci acest lucru ar însemna o lovitură de moarte pentru Nabucco, crede ziarul Handelsblatt.
Oficial, RWE sprijină în continuare proiectul european. Purtătorul de cuvânt al RWE, Michael Rosen, declara că Nabucco se potriveşte foarte bine strategiei concernului şi că nu există planuri de părăsire a consorţiului Nabucco.

El a preferat însă să nu dezmintă discuţiile cu Gazprom. Compania rusească s-a arătat la rândul ei tăcută, la fel ca şi societatea Nabucco, cu sediul la Viena. Toţi au fost la unison în a nu face comentarii legat de zvonuri de piaţă.
Conform lui Dimitri Absalov, expert în probleme de gaze la Centrul Moscovit pentru Conjunctură Politică, ‘zvonul a fost cu siguranţă răspândit de Gazprom, pentru a slăbi Nabucco’, acesta considerând că războiul informaţional dintre cele două proiecte concurente intră acum într-o fază fierbinte.

Discuţiile, spune Absalov, sunt de mult ceva obişnuit între companiile energetice, aşadar şi între Gazprom şi RWE. Războiul informaţional se va intensifica către toamnă, dat fiind că până la sfârşitul anului urmează să fie luate decizii importante pentru conductă. Dat fiind că probabil nu va fi nevoie de ambele conducte în Europa are loc o concurenţă.

La sfârşitul anului, UE va decide referitor la sprijinirea proiectului. Proiectului Nabucco îi lipsesc încă furnizorii, speranţele RWE de a putea semna în iunie primele contracte de furnizare cu Turkmenistanul şi Azerbaidjanul nefiind împlinite. Ţările respective se codesc iar asupra lor se fac presiuni de la Moscova pentru ca ele să furnizeze gazul exclusiv Rusiei. Gazprom duce actualmente negocieri cu ţările de tranzit South Stream Bulgaria şi Ungaria.

Zvonul referitor la atragerea partenerului Nabucco RWE, unul puternic din punct de vedere financiar, ar urma să sperie Bulgaria şi Ungaria, se spune.
Ce ar însemna însă părăsirea Nabucco de către partenerul cel mai puternic financiar? Sfârşitul oare? Expertul în petrol şi gaze Johannes Benigni consideră însă acest lucru drept un nonsens.

Conform acestuia, Nabucco nu ar avea de suferit, mai ales că, la urma urmei, şi OMV-ul austriac se declara pregătit să construiască un tronson din conducta South Stream pe teritoriul austriac, fără ca cineva să pună proiectul sub semnul întrebării.
Problema va apărea doar dacă mai mulţi parteneri vor părăsi proiectul Nabucco. Cea mai mare problemă este însă, în opinia sa, cererea de gaz în Europa. Până în 2015, apreciază acesta, UE are nevoie de circa 50 de miliarde de metri cubi noi de gaz.

Variantele potrivit cărora această cantitate urmează să fie acoperită în bună parte prin North Stream sau ca Nabucco sau South Stream ‘să fie suficiente’ sunt considerate ambele improbabile.
Vasili Astrov, expert pentru energie la Institutul vienez pentru comparaţii economice internaţionale (WIIW), nu crede că South Stream are mari şanse, dat fiind că este prea scump iar cererea de gaz transportat prin această conductă este nesigură. Înseamnă asta veşti bune pentru Nabucco? În nici un caz, pentru că şansele acestui proiect european sunt, în opinia expertului, încă şi mai proaste.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata