Nadia Comăneci: Gimnastica trebuie să recupereze nota 10, pe care a creat-o acest sport

Nadia Comăneci, fetiţa care a intrat în istorie la Jocurile Olimpice de la Montreal ca metaforă a perfecţiunii, reuşind să obţină primul 10, se menţine într-o excelentă condiţie fizică, scrie Publico, amintind că fosta gimnastă română trăieşte acum în Oklahoma, unde conduce un club cu 1.200 de gimnaste, şi că susţine că este nevoie să se revină la sistemul de notare anterior, pentru că gimnastica a creat această notă – 10.

‘Nu ar trebui să vorbesc despre asta, tocmai pentru că am fost prima care a primit un 10. Însă mereu am spus că zecele aparţine gimnasticii, sportul nostru l-a creat’, explică ea, precizând că decizia de a se renunţa la acest sistem de notare este greşită. ‘Sper să găsească modalitatea de a recupera zecele.

Pentru pasionaţi era mult mai clar – cu sistemul actual, publicul nu înţelege foarte bine ce înseamnă un 15 ori un 16, preferă să ştie care este maximul posibil. Cred că Federaţia internaţională de gimnastică încă nu şi-a terminat treaba şi cred că vom vedea noi schimbări curânď, mai spune Nadia.

Multă muncă – aceasta a fost calitatea care, împreună cu efortul şi devotamentul, i-au adus succesul. ‘E firesc, oamenii caută căile cele mai uşoare pentru a reuşi succesul. Însă acestea nu există, trebuie să-ţi aminteşti în fiecare zi pentru ce depui eforturi. Şi trebuie să ştii că o faci pentru tine, pentru că vrei să fii cea mai bună’, povesteşte fosta gimnastă.

Despre limita de 16 ani pentru participarea la competiţiile internaţionale, după descalificarea Chinei pentru că avea în lot o gimnastă mai tânără, Nadia Comăneci spune că nu ar fi trebuie să fie aprobată această regulă: ‘Eu am concurat la Montreal la 14 ani. Cred că vârsta de 15 ani este limita cea mai potrivită pentru ca o fată să concureze. La 12 ani, de exemplu, este imposibil să fii pregătită pentru o astfel de competiţie’.

În vederea Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, fosta gimnastă română spune că este greu de făcut previziuni. ‘Mai sunt doi ani, iar asta, în gimnastică, este o eternitate (…). Dar îi avem pe cei patru marľ, spune ea, referindu-se la posibilul câştigător la gimnastica artistică feminină:
‘SUA, China, România şi Rusia, şi între acestea va fi aurul. Este doar o chestiune de împărţire a primelor locuri între acestea, pentru că nu cred că vreo altă ţară le va ajunge. Americancele sunt foarte bune acum, însă se spune că este şi în România o nouă generaţie foarte bună’, adaugă ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata