NASA are nevoie de o strategie nouă pentru a trimite primii oameni pe Marte

0

Primii pași pe Marte continuă să reprezinte cel mai ambițios obiectiv al programului spațial american, însă pentru îndeplinirea sa este nevoie de o nouă strategie, conform unui raport întocmit de National Research Council’s Committee on Human Spaceflight (NRC), transmite SPACE.com.

O misiune cu echipaj uman pe planeta Marte reprezintă cel mai dificil și îndrăzneț obiectiv care poate fi realizat în viitorul apropiat, conform acestui raport de 300 de pagini, publicat miercuri sub titlul „Căile Explorării: Raționamente și Abordări pentru Programul American de Explorare Spațială” („Pathways to Exploration: Rationales and Approaches for a U.S. Program of Human Space Exploration”).

Comitetul NRC a ajuns la concluzia că, pentru a trimite astronauți la suprafața lui Marte, strategia actuală a NASA, aflată sub imperiul restrângerilor bugetare și logistice, trebuie să fie înlocuită de o strategie îndreptată spre obiective intermediare, printre care și revenirea astronauților americani pe Lună. Strategia din prezent a NASA vizează trimiterea primului om pe Marte până la jumătatea deceniului patru al acestui secol, dar omite revenirea astronauților pe Lună, trimițându-i în schimb într-o misiune de redirecționare a unui asteroid (misiune ce urmează să fie finalizată până în 2025).

„Dacă nu se va înregistra o modificare a abordării, atunci misiunea pe Marte nu ni se pare un obiectiv realist”, a comentat Mitch Daniels, fost guvernator de Indiana, co-președinte al Comitetului NRC și președinte al Universității Purdue.

Răspunzând la acest raport, oficialii NASA s-au mărginit să-și arate acordul față de identificarea misiunii umane pe Marte drept principal obiectiv al programului său spațial.

„NASA a făcut progrese semnificative în multe domenii cheie necesare pentru a ajunge pe Marte și vom continua pe acest drum, în colaborare cu alte națiuni și cu industria aerospațială. Vom examina cu atenție acest raport și toate recomandările pe care le oferă”, conform unui comunicat al NASA.

Spre deosebire de alte rapoarte pe această temă care evaluau doar drumul pe care trebuie să-l urmeze Statele Unite pentru atingerea acestui obiectiv, acest raport se concentrează asupra pașilor concreți care trebuie făcuți pentru a pune piciorul pe Planeta Roșie, conform lui Jonathan Lunine, celălalt președinte al Comitetului NRC și director al Centrului pentru Radiofizică și Cercetări Spațiale din cadrul Universității Cornell.

„Într-adevăr, ideea primilor pași pe Marte ca obiectiv principal nu este nouă. Diferit în acest raport este faptul că noi recomandăm o abordare care va oferi un program robust pentru a ajunge pe Marte în cadrul unui efort susținut care se va întinde de-a lungul mai multor zeci de ani și va costa sute de miliarde de dolari și, foarte probabil, și vieți umane”, conform lui Lunine.

Raportul indică trei căi diferite de urmat spre acest obiectiv, căi care ilustrează compromisurile necesare în ceea ce privește accesibilitatea, programul, riscurile de dezvoltare și implementare și frecvența misiunilor pentru diferitele etape și obiective intermediare. Toate aceste drumuri conduc spre Marte și sunt formate din 3 — 6 etape care includ variante de misiuni cu echipaj uman pe asteroizi, pe Lună sau pe sateliții lui Marte, Phobos și Deimos.

Deși acest comitet nu a avut drept sarcină recomandarea unei căi specifice spre atingerea obiectivului ultim al acestei etape din istoria explorărilor spațiale, specialiștii din cadrul său au ajuns la concluzia că revenirea omului pe Lună și dezvoltarea de activități selenare, printre care și posibila ridicare a unei baze permanente, ar reprezenta o contribuție foarte importantă pentru strategia de cucerire a planetei Marte, oferind în același timp și o paletă vastă de oportunități pentru cooperarea cu alte state dar și cu companii private.

Raportul identifică, de asemenea, și o serie de priorități esențiale pentru succesul misiunii spre Marte, dintre care cele mai importante sunt legate de intrarea în atmosfera lui Marte, coborârea spre suprafața planetei și asolizare, pe de-o parte, și respectiv protecția de radiații și sistemul de propulsie spațială spre Planeta Roșie. Conform comisiei, acestea sunt principalele provocări la care trebuie să răspundă NASA, atât din perspectiva costurilor, a respectării termenelor limită, dar și a dezvoltării și testării de noi tehnologii.

„Noi rămânem optimiști”, a concluzionat Mitch Daniels. „Noi suntem de părere că opinia publică va susține acest obiectiv despre care credem că este justificat și rațional. Credem însă că există o cale, și posibil să fie una singură, care duce pe planeta Marte, iar noi o descriem în acest raport”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata