Noriega, de la „om forte” la „castană fierbinte”

Fostul general panamez a fost extrădat în Franţa după ce a ispăşit o pedeapsă pentru trafic de droguri şi spălare de bani în SUA. Manuel Antonio Noriega a devenit dintr-un om forte o castană fierbinte pe care nimeni nu o mai vrea în Panama.

Fostul general care din 1983 şi până la invazia militară americană în Panama, în decembrie 1989, s-a aflat la putere în spatele succesivelor guverne, rămâne o chestiune incomodă pentru panamezi, notează ziarul Las Provincias.
Născut într-o familie modestă, la 11 februarie 1935, potrivit registrului civil, deşi alte surse consemnează data naşterii sale în 1934 sau 1938, Noriega a învăţat la şcoala de stat şi a obţinut o bursă pentru a frecventa cursurile de miliţie la institutul Chorrillo din Peru.

La întoarcerea sa, în 1962, a intrat ca locotenent în Garda Civilă unde a început o carieră meteorică ajutat de viclenia şi oportunismul său, specializându-se în război psihologic, contrainsurgenţă şi luptă împotriva traficului de droguri.
În 1968 a sprijinit lovitura militară care l-a adus la putere pe generalul Omar Torrijos, iar doi ani mai târziu, în 1970, în semn de mulţumire pentru colaborarea sa la sufocarea unei conspiraţii, a fost numit şeful serviciilor secrete, temutul G-2.

După moartea lui Torrijos, în accident de avion,în 1981, Noriega şi-a disputat puterea cu generalul Ruben Dario Paredes, pe atunci şef al Gărzii Naţionale, şi care sperând că are suficient sprijin, a solicitat ieşirea din armată pentru a candida la preşedinţia ţării. La 12 august din acel an, Noriega a fost numit şef al Gărzii Naţionale, în locul lui Paredes.

În pofida acuzaţiilor de legături cu traficul de droguri şi contrabandă cu arme, prin intermediul consilierului său Mike Harari, fost şef al serviciilor secrete israeliene, Noriega a fost tot timpul susţinut de SUA. În 1984, l-a arestat pe locotenent-colonelul Julian Melo, unul din colaboratorii săi apropiaţi, ca responsabil al unei reţele de trafic de droguri.

Candidatul guvernamental Nicolas Ardito Barletta, care a câştigat alegerile în 1984, prin fraudă, a fost obligat să demisioneze un mai târziu după ce Noriega a infiinţat o comisie pentru investigarea asasinării opozantului, Hugo Spadafora, de care era acuzat însuşi Noriega. Cel care l-a înlocuit a fost vicepreşedintele Eric Arturo Delvalle, care a avut aceeaşi soartă, în 1988, când a ordonat destituirea lui Noriega. „Cel care pleacă eşti tu’, au răspuns militarii la anunţarea destiturii lui Noriega, după un an de criză politică.

Detonatorul acestei crize a fost colonelul Diaz Herrera, care în mai 1987, fiind forţat să se retragă, l-a acuzat pe Noriega de trafic de droguri, de asasinarea lui Spadafora, de complicitate la moartea lui Omar Torrijos şi de frauda electorală din 1984. Aceste denunţuri au determinat SUA să-şi schimbe părerea asupra celui până atunci om forte din Panama, sfârşind prin a-i întoarce complet spatele şi, la cererea justiţiei, să-l acuze de trafic de droguri.

Alegerile din 1989, câştigate de Guillermo Endara, au fosta anulate în mijlocul unor tulburări de stradă şi a fost numit preşedinte Francisco Rodríguez, ceea ce a presupus continuarea regimului tutelat de militari. La 20 decembrie 1989, la cinci zile după ce preluase postul de şef al guvernului, trupele americane au intrat în Panama pentru „a restabili democraţia’ şi a-l captura pe Noriega, lucru pe care l-au reuşit la 3 ianuarie 1990, când acesta s-a predat după ce se refugiase câteva zile într-o parohie.

Aproape doi ani mai târziu, în septembrie 1991, a început procesul împotriva lui Noriega, iar la 9 aprilie 1992, el a fost condamnat la 40 de ani de închisoare pentru opt infracţiuni de trafic de droguri şi spălare de bani. Extrădarea fostului general panamez în Franţa intervine la doi ani după ce justiţia americană a considerat că şi-a ispăşit condamnarea, deşi Noriega se confruntă cu numeroase capete de acuzare în propria ţară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata