Noul guvern de la Praga promite cehilor lacrimi şi sudoare

Urcatul dinspre valea Vltavei către Hradul praghez este o activitate care te face să transpiri. Faptul că miniştrii noului guvern ceh au urcat la Hrad – pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Vaclav Klaus – pe propriile picioare şi nu cu limuzinele de serviciu, ar putea avea o semnificaţie simbolică, mai ales că, la urma urmei, ei promit populaţiei sânge, sudoare şi lacrimi, comentează ziarul austriac Die Presse.

Cei trei parteneri ai coaliţiei liberal-conservatoare – Partidul Civic Democrat, ODS, al premierului Peter Necas, TOP 09 condus de Karel Schwarzenberg şi partidul Afaceri Publice (VV) al fostului moderator de televiziune Radek John – se pot baza pentru planurile lor pe cel mai mare sprijin în parlament pe care un guvern ceh l-a avut vreodată, 118 din 200 de deputaţi. Asta nu înseamnă însă încă nimic.

Negocierile pentru fomarea coaliţiei au fost, ce-i drept, prietenoase ca ton însă dure în practică. Partidul lui John a contribuit de mai multe ori la apariţia unor mici dispute, fapt care nu surprinde, în condiţiile în care oamenii săi sunt novici în ale politicii, potrivit ziarului austriac. TOP 09 a dat însă o lovitură şi şi-a asigurat cele mai importante posturi în cabinet.

Cea mai mare putere o va avea pe viitor ministrul de finanţe Miroslav Kalousek, care în spatele ministrului de externe Schwarzenberg este şeful real al partidului. În rândurile ODS s-au putut auzi bombăneli cum că şeful partidului celui mai puternic, Necas, s-a lăsat păcălit de TOP 09. Schwarzenberg a încercat să liniştească spiritele, afirmând că ‘nimeni nu se va folosi de ocazia de a-i pune în dificultate pe alţi parteneri ‘.

Desigur, Kalousek ar putea să se prezinte înaintea următoarelor alegeri drept reformistul care a consolidat ţara pentru viitor. Asta depinde şi de calendar. Marile reforme din sistemul de sănătate şi din sectorul pensiilor şi impozitelor urmează să se aplice abia din 2012. Un an mai târziu planul prevede introducerea de taxe de studii. Succesele ar putea fi folosite cu titlu de laudă de oamenii din TOP 09, însă dacă ei eşuează acest lucru ar afecta toate partidele de la guvernare.

Anul 2011 urmează să fie anul marilor reduceri. Angajaţii de la stat îşi vor vedea salariile diminuate cu circa 10 la sută iar prima pentru naştere va fi acordată doar pentru primul copil şi doar familiilor nevoiaşe. Cel mai greu de digerat a fost anunţul de reducere masivă a alocaţiilor şi aşa mici pentru handicapaţi.
În ce priveşte taxa pe venit, va fi eliminată majoritatea excepţiilor.

Printre puţinii care au de câştigat ceva se numără profesorii, care până acum erau şi aşa prost plătiţi. Investitorii străini aşteaptă de la noul guvern o luptă energică contra corupţiei în floare, o scoatere la licitaţie corectă şi transparentă a contractelor de stat şi introducerea cât mai repede posibil a euro. Ultimul pas ar fi posibil dacă guvernul reuşeşte să scadă durabil deficitul. O introducere a euro înainte de 2015 este însă exclusă în Cehia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata