Oameni de ştiinţă portughezi premiaţi pentru cercetări în domeniul maladiei Alzheimer

Un grup de oameni de știință de la Universidade Nova (UNL) din Portugalia, care se ocupă de cercetarea maladiei neurodegenerative Alzheimer, va fi recompensat cu un premiu de către banca Santander Totta/UNL, a anunțat agenția de presă portugheză Lusa.

Oamenii de știință portughezi utilizează în cercetarea lor metode care implică reprogramarea genetică a celulelor umane. Prin transformarea neuronilor normali în neuroni cu risc de apariție a maladiei, ei speră să înțeleagă mai bine mecanismele care stau la baza bolii, explică agenția Xinhua în ce constă noutatea studiului de la universitatea portugheză.

Cláudia Almeida, cercetător la Centrul de Cercetare a Bolilor Cronice, Facultatea de Științe Medicale a UNL și coordonator al echipei a explicat pentru agenția Lusa că grupul intenționează să „recapituleze principalele caracteristici ale bolii „, în special pentru a vedea dacă există modificări ale biomarker-ilor de beta-amiloid, principalul constituent al plăcilor de amiloid observate în creierul persoanelor care suferă de maladia Alzheimer.

Potrivit Lusa, ei vor folosi fibroblastele, celule comune care se găsesc în piele, pentru o reprogramare celulară în scopul de a le transforma în neuroni și a le cultiva în format 3D ca neurosfere. Proiectul de cercetare se realizează în colaborare cu cercetătoarea Catherine Brito, expertă în tehnologia culturilor celulare 3D la Institutul de Tehnologie Chimică și Biologie ‘António Xavier’ și a Institutului de Biologie Experimentală și Tehnologică din cadrul UNL, a precizat siteul tvi24.iol.pt. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata