Obama are deja propriul Vietnam

0

Scurgerea de documente privind Afganistanul şi seria de abuzuri comise de militarii americani de-a lungul celor 9 ani de conflict au suscitat confuzie şi descurajare în rândul cetăţenilor, mulţi dintre ei amintindu-şi de Vietnam când veştile rele veneau una dupa alta şi nu aveau certitudinea că regimul politic are o strategie justă pentru a ieşi cu bine din conflict, se arată într-un editorial publicat miercuri de ziarul Las Provincias.

Casa Albă care de abia îşi revenise după scandalul pe care l-a presupus destituirea generalului McCrystal din funcţia de comandant şef al forţelor NATO la 23 iunie, a intrat din nou în defensivă în timp ce Pentagonul nu a găsit o cale mai bună de a contracara gravitatea faptelor divulgate, decât demararea unei anchete penale împotriva celui care s-a făcut vinovat de dezvăluirea a peste 90.000 de pagini de documente site-ului Wikileaks.

Într-o scurtă declaraţie dată presei la capătul unei reuniuni cu lideri ai Congresului, Barack Obama s-a declarat ‘îngrijorat’ dar a dorit, în acelaşi timp, să-i liniştească pe compatrioţii săi minimalizând importanţa documentelor. În opinia sa, informaţiile sunt vechi şi conţin ‘aceleaşi provocări care ne-au determinat să lansăm o nouă strategie’ în decembrie anul trecut.

Preşedintele Obama care era la curent cu aceste scurgeri înainte ca ele să ajungă în presă, a optat pentru a întări mesajul că guvernul său încerca demult să corecteze probleme denunţate. ‘De aceea ne-am sporit angajamentuľ faţă de război şi de creşterea numărului trupelor, care au fost suplimentate cu alţi 30.000 de soldaţi de la adoptarea noii strategii.

Potrivit preşedintelui ‘este necesar să fie duse la bun sfârşit’ noile planuri, pentru că numai aşa războiul – care în octombrie va intra în al zecelea an – se va putea încheia cu succes. Obama a profitat şi pentru a cere Camerei Reprezentanţilor să aprobe – în sesiunea de vot de miercuri – proiectul de lege al bugetului care acordă noi fonduri pentru război. Până acum, majoritatea Congresului a sprijinit conflictul.

Drept dovadă a acestei susţineri, Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului, condusă de democratul John Kerry, a dezbătut marţi situaţia din Afganistan. Divulgarea documentului a arătat însă clar că o corelare a acestor susţineri se poate schimba.
Presiunea asupra lui Obama a crescut atât de mult încât nici măcar bazându-se pe prestigiul generalului David Petraeus – actualul comandant şef al forţelor SUA din zonă – nu mai are garanţia sprijinului celor două camere când este vorba de finanţarea războiului.

Dezbaterea privind prezenţa americană în Afganistan a trecut la un nou nivel şi chiar membrii cabinetului au început să pună în chestiune politica guvernului. ‘Nu ştim cum să reacţionăm’, a asigurat o sursă apropiată cabinetului.
Scurgerile de informaţii au iritat Congresul şi opinia publică în condiţiile în care locatarul Casei Albe se confruntă o decizie grea: să aleagă între a-i convinge pe toţi că strategia lui de război este cea corectă, ori să schimbe foaia şi să accelereze dezbaterea privind o reducere a prezenţei trupelor în Afganistan.

Între timp, Pentagonul a anunţat demararea unei anchete împotriva sursei care a facilitat documentele clasificate site-ului Wikileaks. Purtătorul de cuvânt, colonelul David Lapan, a anunţat că ancheta va urma paşii făcuţi şi în cazul angajatului serviciilor secrete, Bradley Manning, acuzat luna trecută de furnizarea Wikileaks a unor documente secrete.
Potrivit lui, nu este clar dacă zecile de mii de pagini divulgate duminica trecută vin de la Manning, sau altă persoană este responsabilă de această scurgere. Pentagonul indicase iniţial că poate fi orice persoană cu acces la documente clasificate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata