Oleg Voronin se plânge că la putere în Republica Moldova au ajuns „multimilionarii”, dar ia apărarea vinului moldovenesc

0

Fiul fostului preşedinte moldovean, Oleg Voronin, critică actuala conducere de la Chişinău, acuzând că este pentru prima dată când ţara este condusă de multimilionari, dar apără calitatea vinului moldovenesc, pusă la îndoială de Rusia, şi se declară convins că problemele se vor rezolva curând.

„Problemele vinului moldovenesc au apărut din cauză că unii politicieni au dorit să-şi exerseze rusofobia şi să verifice răbdarea loialilor noştri parteneri. Au verificat-o! Se poate spune că Rusia îşi apără piaţa şi este îndreptăţită să adopte măsuri de protecţie.
Dar, pe de altă parte, este clar că politicienii moldoveni trebuie să fie suficient de înţelepţi ca să nu distrugă încrederea economică şi soldul pozitiv, prin declaraţiile pe care le fac”, a declarat Oleg Voronin într-un interviu publicat marţi în cotidianul rus Izvestia.

În opinia sa, această situaţie nu va dura mult şi se va rezolva în viitorul apropiat „în mod natural şi pozitiv”, dacă şi autorităţile moldovene vor dori să apere sectoarele economice de bază, dar nu să le transforme în „prizoniere ale proastei lor educaţii”.
„Din păcate, oamenii care au venit astăzi la putere nu sunt capabili să înfiinţeze noi întreprinderi, afaceri de perspectivă, să furnizeze noi servicii. Ei acţionează iraţional. Iar o asemenea abordare este păguboasă nu doar pentru mediul de afaceri şi sutele de mii de angajaţi, dar şi pentru puterea însăşi.

Ce să mai vorbim! Pentru prima dată, ţara este condusă de multimilionari. Ei fac parte din guvern, din corpul deputaţilor. În consecinţă, conflictele lor se extind în sfera de afaceri, au loc adevărate războaie comerciale, furturi de întreprinderi. Şi totul se întâmplă în mod deschis, despre asta scrie presa”, a acuzat Oleg Voronin.
Pentru a descrie activitatea forţelor democrate aflate la conducerea ţării, fiul fostului preşedinte moldovean apelează la Scripturi. „Într-o carte înţeleaptă se spune ‘Îi veţi recunoaşte după roadele lor’ (Evanghelia după Matei). Realitatea este cu totul alta.

De exemplu, astăzi, cea mai răspândită metodă de jaf este falsificarea şi discreditarea prin intermediul mass-media. Se formează o opinie publică negativă, iar apoi vin oamenii în uniformă şi iau totul”, a afirmat Oleg Voronin.
El a mai spus că actualul mediu de afaceri s-a format în perioada comunistă, care s-a dovedit a fi destul de propice şi pentru democraţii care, pe atunci, se aflau în opoziţie, iar acum au ajuns „miniştri multimilionari”.

Fiul lui Vladimir Voronin, Oleg, este considerat cel mai bogat moldovean, cu o avere de aproximativ 2 miliarde de euro (Moldova având un PIB de 6 mld. dolari), el controlând o bună parte a sistemului bancar, dar şi firme din domeniul construcţiilor sau al transporturilor. El a fost acuzat că s-a îmbogăţit sub protecţia tatălui său, dar susţine că şi-a ăcut averea în mod cinstit.
În luna februarie a acestui an, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) al Republicii Moldova l-a convocat pe Oleg Voronin pentru a da explicaţii despre provenienţa banilor pe care i-a plătit pentru procurarea unor mărfuri şi servicii în afara teritoriului Republicii Moldova.

Într-o investigaţie publicată la finele anului 2009 în cotidianul Timpul se arată că Oleg Voronin ar fi cheltuit 8 milioane de dolari în 16 luni, câte jumătate de milion de dolari pe lună. El ar fi cheltuit o parte din aceşti bani pentru călătorii luxoase la Baden-Baden, în Cipru, la Viena, Frankfurt, Hamburg, St. Moritz, Munchen, Paris, Austria, Londra, Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai etc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata