ONU crează o nouă agenţie care va reprezenta interesele femeilor

După patru ani de discuţii dificile şi la 15 ani de la o conferinţă de referinţă la Beijing, statele membre ale Naţiunilor Unite au căzut într-un final de acord să creeze o agenţie de tip umbrelă care să reprezinte intersele femeilor.

Aceasta va fi responsabilă cu supervizarea unor proiecte internaţionale, cu acţiuni de lobby în favoarea unor legi mai bune pentru femei şi se va asigura că şi alte agenţii ale ONU promovează egalitatea dintre sexe, scrie miercuri cotidianul Irish Times. Numele oficial al agenţiei va fi UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UNEGEEW), însă pentru a evita acronimul greoi anumiţi oficiali au afirmat că ea va fi apelată simplu ‘UN Women’.

Aceasta va consolida patru divizii mai puţin cunoscute ale ONU: Office of the Special Adviser on Gender Issues and Advancement of Women, Division for the Advancement of Women, UN Development Fund for Women şi UN International Research and Training Institute for the Advancement of Women.
Agenţia va avea atât un rol operaţional, cât şi unul ‘normativ’, potrivit ONU, urmând să se ocupe de politici, să promoveze şi monitorizeze înţelegeri şi convenţii internaţionale, în colaborare cu Comisia privind Statutului Femeii, un corp interguvernamental, şi alte organisme ONU.

Cu toate acestea, noua agenţie va avea de trecut încă de la început un hop important: bugetul de 500 de milioane de dolari sugerat pentru munca de teren va trebui strâns din contribuţii voluntare ale statelor membre. Agenţia va fi condusă de un nou subsecretar general pentru femei, iar unele informaţii de la ONU sugerează că o luptă este deja în curs pentru această poziţie (nominalizările se încheie la jumătatea lui iulie).

În context, ţările în curs de dezvoltare au făcut clar faptul că un nume propuse de ţările occidentale nu are şanse prea mari să fie sprijinit. Favorită este fosta preşedintă a statului Chile, Michelle Bachelet, o socialistă care a avut ocazia să experimenteze pe propria-i piele tortura sub regimul militar al ţării în anii ’70 şi ’80.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata