Pacea în lume s-a deteriorat constant în ultimii şapte ani

41

Pacea în lume s-a deteriorat constant în ultimii șapte ani, pe fondul războaielor, al atacurilor lansate de militanți și al crimelor care au dat o lovitură progreselor înregistrate treptat de-a lungul ultimelor șase decenii, relevă raportul anual Global Peace Index (Indicele Global al Păcii), realizat de Institutul pentru Economie și Pace (IEP), cu sediul în Australia, transmite Reuters.

Conflictele din Irak, Siria, Afganistan, Sudan și Republica Centrafricană au fost cele care au contribuit în cea mai mare măsură la deteriorarea indicilor globali ai păcii. În același timp, în Orientul Mijlociu, Asia de sud și Africa a crescut numărul celor uciși în atacuri comise de militanți, iar în centrele urbane în plină dezvoltare din lumea emergentă rata criminalității a înregistrat o creștere. De asemenea, tot mai mulți oameni au ajuns în postura de refugiați din cauza luptelor.

În paralel, în regiunile mai dezvoltate, îndeosebi în Europa, rata criminalității și a conflictelor a scăzut, în general, se arată în raport.

Dar, per ansamblu, scăderea indicilor păcii este cea mai semnificativă din ultimii 60 ani. IEP precizează că, deși raportul său privind pacea globală a fost lansat abia în 2007, estimările privind cum ar fi arătat acesta înainte de lansare arată că situația păcii în lume s-a îmbunătățit mai mult sau mai puțin continuu după sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Steve Killelea, fondator și director executiv al IEP, a explicat pentru Reuters că între cauzele actualei deteriorări se numără repercusiunile ‘Primăverii arabe’, răspândirea terorismului, mai ales după invadarea Irakului, dar și repercusiunile crizei financiare globale.

Studiul are în vedere 22 de indicatori în 162 de țări, între care cheltuielile militare, rata criminalității și a deceselor de pe urma conflictelor, nesupunerea civică și terorismul. Per total, în ultimii șapte ani, indicele mediu de pace pentru toate țările luate împreună a înregistrat o creștere de la 1,96 la 2,06, ceea ce indică o lume mai puțin pașnică.

Țările cel mai puțin pașnice din lume sunt, potrivit raportului IEP, Siria și Afganistan, iar Sudanul de sud, Republica Centrafricană, Ucraina și Egiptul au cunoscut unele dintre cele mai drastice scăderi ale nivelului de securitate. Numărul 1 pe listă, ca statul cel mai pașnic de pe glob, este Islanda. România se află pe poziția 35 din cele 162 de țări.

IEP estimează totodată că violențele și cheltuielile militare au costat economia globală circa 9,8 mii de miliarde de dolari, adică aproximativ 11,3% din produsul intern brut al lumii, o creștere anuală de 179 miliarde de dolari.

Întrucât studiul a fost realizat pe baza datelor disponibile până în martie a.c., nu au fost luate în calcul recentele violențe din Irak și Ucraina, dar fără îndoială că, dacă s-ar fi ținut cont de ele, tabloul general ar fi fost și mai sumbru, a remarcat directorul IEP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online