Pacea rămâne fragilă după 75 de ani de la invazia fascistă asupra Rusiei

La 75 de ani de la invazia fascistă asupra Uniunii Sovietice, „pacea în Europa nu poate fi considerată ca fiind garantată, nici măcar astăzi”, estimează ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, într-un editorial publicat miercuri în Rusia, Ucraina şi Belarus, informează agenţia de presă DPA.

Referitor la anexarea peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi la sprijinul pe care Moscova îl acordă separatiştilor din estul Ucrainei, Steinmeier a declarat că „modificarea ilegală, unilaterală a frontierelor şi lipsa de respect pentru integritatea teritorială a ţărilor vecine ne duc în vremurile pe care credeam că le-am depăşit„.

Editorialul lui Steinmeier, publicat în cotidianul rus Kommersant, în cel ucrainean Zerkalo Nedeli şi în cel belarus Sovietskaia Belorusia, marchează 75 de ani de la invadarea de către regimul fascist a Uniunii Sovietice, la 22 iunie 1941, care a dus la zeci de milioane de morţi de ambele părţi.

După o întrevedere pe care a avut-o la Moscova cu omologul său Serghei Lavrov, Steinmeier a anunţat că Germania şi Rusia vor lansa o arhivă comună pentru informarea cu privire la prizonierii lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează agenţia de presă TASS.

„Împotriva căderii în uitare a unei istorii atât de dificil de împărtăşit, prezervarea memoriei privind ororile celui de-Al Doilea Război Mondial este o parte integrală şi esenţială a procesului de apropiere şi reconciliere autentică dintre Rusia şi Germania”, au subliniat cei doi miniştri de externe într-o declaraţie comună citată de agenţia de presă oficială rusă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata