Parlamentarii UE au aprobat crearea unui certificat de călătorie COVID, dar asta nu înseamnă că se vor rezolva problemele legate de călătorii

46

Parlamentarii europeni au aprobat crearea unui certificat COVID-19 la nivelul întregii Uniuni Europene, căutat de statele membre din sud pentru a ajuta la reînvierea turismului de vară, însă măsura ar putea fi subminată de diferitele reguli de vaccinare și testare.

Soarta proiectului, pe care Spania și Grecia, țări dependente de turism, speră să le ajute la resuscitarea economiilor, depinde de negocieri ulterioare între parlamentarii UE, statele membre și comisia executivă a Uniunii Europene.

Planul își propune să introducă un permis standard pentru persoanele care au fost vaccinate sau testate negativ pentru virus, să călătorească în blocul celor 27 de națiuni, dar este complicat de obiectivele și abordările diferite ale statelor membre în ceea ce privește vaccinarea sau testarea.

Diferențele naționale în ceea ce privește recunoașterea testelor negative de anticorpi în plus față de testele PCR, dificultățile tehnice în crearea unui portal unic al UE, îngrijorările cu privire la discriminarea celor care nu au fost vaccinați și problemele de confidențialitate înseamnă că găsirea unui punct comun în UE ar putea fi dificilă, au spus diplomații.
Prin urmare, rezultatul probabil este un sistem care ar introduce certificatele COVID ca un numitor comun minim, dar ar lăsa multă libertate fiecărei țări cu privire la ce drepturi ar fi dispuse să le acorde deținătorilor de astfel de certificate, au adăugat ei.

Votând în mod covârșitor pentru „certificatul UE COVID-19”, Parlamentul European a declarat că statele membre nu ar trebui să impună restricții suplimentare de călătorie celor care dețin astfel de permise și că ar trebui să pună la dispoziție teste gratuite.

Dar Comisia Europeană a propus ca țările să poată păstra cerințe suplimentare, așa cum doresc și multe state membre.

Reflectând confuzia, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, a declarat: “Certificatul nu are în vedere permisiunea sau interzicerea călătoriilor. Nu are nicio legătură cu asta. “Este un sistem de informații cu privire la starea dumneavoastră de sănătate în raport cu COVID … Statele membre au prerogative, responsabilitatea atunci când vine vorba de măsurile de siguranță a sănătății (necesare pentru intrare); certificatul digital verde nu modifică acest lucru.”

Pe măsură ce procesul complex de luare a deciziilor din UE se dezvoltă, multe țări își pun propriile sisteme în funcțiune, sporind riscul unui set de reguli disjuncte care nu ar putea asigura o călătorie uniformă liberă în întreg blocul.

Ungaria a declarat că va încheia acorduri bilaterale privind recunoașterea certificatelor de vaccin COVID-19 care ar permite cetățenilor să călătorească printre țările participante.

Alții, inclusiv Estonia, Lituania, Grecia, Spania, Germania și Franța, își introduc propriile soluții pentru a înregistra vaccinările, iar statelor membre li s-ar permite totuși să își păstreze propriile sisteme la locul lor chiar și atunci când va exista unul la nivelul UE.

Aceștia ar fi obligați să onoreze vaccinurile autorizate pentru întregul bloc de către Agenția Europeană a Medicamentelor – inclusiv Pfizer, Moderna și AstraZeneca -, dar fiecare țară ar decide singură cum să trateze persoanele care au primit vaccinul rusesc sau chinezesc.