Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie va deschide, luni, seria câştigătorilor

10

Premiul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie va deschide, luni, 6 octombrie, seria câștigătorilor din 2014 ai acestor premii care, din 1901, recompensează excelența în diferite domenii, relatează vineri EFE.

Ulterior, se vor anunța premiile pentru Fizică, Chimie, Pace și cel pentru Economie, singurul care nu a fost instituit de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventator al dinamitei, ci a fost creat după jumătate de secol de Banca Suediei. Academia Suedeză nu a comunicat încă în ce zi se va acorda Premiul Nobel pentru Literatură. Potrivit tradiției recente, în acest an s-ar acorda joi 9 octombrie.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul care se decernează în Norvegia, la Oslo, în timp ce toate celelalte se decernează în Suedia, la Stockholm, conform dorinței exprese a creatorului premiilor. Din 1974, nu se acordă postum.

În mai bine de un secol, prin aceste premii s-au răsplătit 22 de organizații și 847 de indivizi, printre care 44 de femei.

O singură persoană l-a obținut de mai multe ori fără a-l împărți cu altcineva: biochimistul american Linus Pauling, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie (1954) și pentru Pace (1962).

Două personalități au refuzat în mod voluntar Premiul Nobel: scriitorul francez Jean Paul Sartre l-a refuzat pe cel pentru Literatură, în 1964, iar politicianul vietnamez Le Duc Tho, pe cel pentru Pace, în 1973. Au existat și patru cazuri de refuz forțat, cel mai cunoscut fiind cel al scriitorului Boris Pasternak, pe care autoritățile sovietice l-au obligat în 1958 să nu accepte Premiul Nobel pentru Literatură.

Premiile sunt înmânate la 10 decembrie, într-o dublă ceremonie — la Konserthus din Stockholm și la Primăria din Oslo.

Toți laureații primesc o diplomă, o medalie și o recompensă financiară. Anul acesta, suma este de 8 milioane de coroane suedeze (879.000 euro, 1,1 milioane dolari), cantitate care se împarte dacă există mai mult de un câștigător la aceeași categorie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata