Prințesa Ana: Tatăl meu a fost profesorul, susținătorul și criticul meu

Prințesa Ana – singura fiică a ducelui – a spus că acesta va lăsa o „moștenire care ne poate inspira pe toți”.

Declarația ei scrisă vine după ce fratele ei, ducele de York, a spus că regina a descris moartea lui Filip ca „un gol imens în viața ei”.

El și fratele său, contele de Wessex, au adus un omagiu tatălui lor mai devreme.

Într-o declarație pe site-ul familiei regale, prințesa a spus că „cel mai mult a dorit să imite” exemplul tatălui ei de „viață bine trăită și serviciu oferit în mod liber”.

Ea a spus că, „capacitatea sa de a trata fiecare persoană ca individ în sine cu propriile sale competențe” s-a reflectat în organizațiile cu care a lucrat.
„Consider că este o onoare și un privilegiu să mi se fi cerut să-i calc urmele și a fost o plăcere să-l țin în legătură cu activitățile lor”, a adăugat ea.

Duminică, la catedrala din Canterbury a avut loc o slujbă specială de pomenire pentru prințul Filip, deoarece Marea Britanie observă o perioadă de doliu oficial.

A fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care se așteaptă să oficieze sâmbătă înmormântarea ducelui.

El a spus că „pentru Familia Regală, ca și pentru oricare altul, nici un cuvânt nu poate ajunge în adâncul tristeții.”

O înmormântare ceremonială regală va fi ținută pentru duce la Capela Sf. Gheorghe, în incinta Castelului Windsor, la ora 15:00 BST pe 17 aprilie. Evenimentul va fi televizat.

Membrii Familiei Regale vor merge în spatele sicriului înainte de înmormântare, în timp ce Regina va călători separat la capelă.

Citeste si:  Prințul Philip al Marii Britanii a murit

Ducele de Sussex va zbura din SUA pentru slujbă, deși nu este clar când. Soția sa, Meghan, care este însărcinată, va rămâne acasă în California, la sfatul medicilor.

Va fi prima dată când prințul William și prințul Harry se vor întâlni față în față, de când Sussex a difuzat criticile aduse familiei regale într-un interviu acordat radiodifuzorului american Oprah Winfrey, luna trecută.
Între timp, prințul Andrew a spus că moartea tatălui său a fost o „pierdere teribilă”, iar familia sa se „aduna” în sprijinul reginei.

„L-am pierdut pe bunicul națiunii”, a adăugat el, în timp ce lăsa un serviciu la loja regală a lui Windsor.

I s-au alăturat contele și contesa de Wessex și fiica lor, Lady Louise Windsor.

El a spus că Familia Regală a fost recunoscătoare pentru toate „omagiile absolut uimitoare” aduse Prințului Filip, care a murit vineri la Castelul Windsor, la vârsta de 99 de ani.
El a adăugat: „Regina, așa cum te-ai aștepta, este o persoană incredibil de stoinică.

„Ea a descris că a lăsat un gol imens în viața ei, dar noi, familia, cei apropiați, ne adunăm pentru a ne asigura că suntem acolo pentru a o susține”.

Vorbind despre dragostea pentru tatăl său, prințul Andrew a spus: „Era atât de calm. Dacă ai avea o problemă, s-ar gândi la asta.

„El era întotdeauna cineva la care puteai merge și asculta mereu, deci este o mare pierdere.”

Citeste si:  Schimbările climatice, a treia cauză majoră a nesiguranţei alimentare

Prințul Andrew a renunțat la îndatoririle regale în 2019, după ce criticile legate de legăturile sale cu delincvenții sexuali condamnați, Jeffrey Epstein, s-au intensificat în urma unui interviu acordat BBC.
Contele de Wessex, fiul cel mic al reginei, a spus: „Oricât de mult ar încerca să se pregătească pentru așa ceva, este totuși un șoc îngrozitor”.

Contesa de Wessex a spus că regina „se gândea la alții înaintea ei”.

Vorbind membrilor congregației din afara capelei, Sophie a spus că moartea prințului Filip a fost „foarte pașnică”.

„A fost potrivit pentru el. A fost atât de blând. A fost ca și cum cineva l-a luat de mână și a plecat”, a spus ea.

„Foarte, foarte pașnic și asta e tot ce vrei pentru cineva, nu-i așa?”

Ea a adăugat: „Cred că este mult mai ușor pentru persoana care merge decât pentru oamenii care au rămas în urmă”.

Prințul de Țara Galilor i-a adus sâmbătă omagiu „tatălui său drag”, spunând că el și Familia Regală îi vor lipsi „enorm”.

El a spus că ducele a dat „cel mai remarcabil și devotat serviciu” reginei, familiei regale, țării și Commonwealth-ului.

Anterior, fostul prim-ministru Sir John Major, care a fost numit gardian special al ducelui de Cambridge și al ducelui de Sussex după ce mama lor, Diana, prințesa de Țara Galilor, a murit în 1997, a spus că „durerea comună” a morții prințului Filip este o „oportunitate ideală” de a repara orice rupturi din Familia Regală.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner