Prinţul moştenitor Felipe de Asturias, viitorul rege al Spaniei, va domni sub numele de Felipe al VI-lea

Felipe, cel de-al treilea copil al regelui Juan Carlos și al reginei Sofia și cel care va deveni regele Spaniei după ce tatăl său, regele Juan Carlos, a anunțat că va abdica în favoarea sa, s-a născut la Madrid, la 30 ianuarie 1968.

La vârsta de nouă ani, Felipe a fost numit Principe de Asturias. După absolvirea liceului în Canada, Felipe urmează cursurile școlii militare, apoi studii de drept la Universitatea din Madrid, urmate de cursuri postuniversitare în domeniul relațiilor internaționale la Universitatea Georgetown din Washington.

Este, din decembrie 2000, comandantul trupelor terestre, aeriene și căpitan de corvetă în marina spaniolă. Din 1996, reprezintă Spania la ceremoniile de învestire a șefilor de stat sau de guvern din America Latină și efectuează în mod regulat călătorii oficiale în străinătate.

Prezidează o fundație care îi poartă numele și care acordă premii cu prestigiu internațional. Iubitor de sport — a făcut parte din echipa spaniolă de yahting la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, amator de fotbal—, prințul este cunoscut și pentru interesul deosebit acordat ecologiei, prezentând chiar, cu câțiva ani în urmă, o emisiune televizată despre protecția faunei din țara sa.

Moștenitorul coroanei Spaniei, Felipe de Borbon y Grecia, prinț de Asturias s-a căsătorit, la 22 mai 2004, cu ziarista Letizia Ortiz Rocasolano, la Catedrala Almudena din Madrid. Pe 31 octombrie 2005, principesa Letizia a născut primul copil al cuplului, pe Lenor. Leonor are titlul de Infantă, Principesă de Asturias, Viana și Gerona, cu rang de Alteță regală.

La 29 aprilie 2007, s-a născut al doilea copil al cuplului, Sofia. Are titlul de Infantă, Principesă de Asturias, Viana și Gerona, cu rang de Alteță regală.

Ea este a doua în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său. Dinastia de Bourbon a Spaniei, din care face parte și prințul moștenitor, Felipe, a intrat în istoria acestei țări la începutul secolului XVIII-lea, când la tron a venit Filip V (1700-1724, prima dată, 1724-1746, a doua oară, în perioada ianuarie-august 1724 a domnit fiul său, Ludovic I, care a murit după câteva luni de domnie).

Felipe și tatăl său, Juan Carlos, al zecelea suveran al dinastiei, sunt descendenții direcți ai primului rege din dinastia Bourbon, Filip V (1700-1724), duce de Anjou și nepot al regelui Franței, Luis XIV.

Prințul moștenitor Felipe de Asturias s-a aflat în România în două rânduri.

Astfel, în perioada 27-29 iulie 2009, Prințul Felipe și Prințesa Letizia ai Spaniei au efectuat o vizită oficială de trei zile în țara noastră, pe parcursul căreia s-au întâlnit cu președintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc și cu președintele Camerei Deputaților Roberta Anastase.

La 9 mai 2012, Prințul Felipe de Asturias, moștenitorul coroanei spaniole, a venit la București, unde a luat parte, pe Arena Națională, la finala UEFA Europa League, partidă disputată între echipele spaniole Atlético Madrid și Athletic Club Bilbao. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata