Punctele forte ale reformei justiţiei din Germania

Indemnizaţii pentru daune morale, despăgubiri pentru daune materiale şi în plus oprobriul mediatic pentru judecătorii şi magistraţii delăsători care se fac vinovaţi de tergiversarea la nesfârşit a anchetelor şi proceselor – acestea sunt punctele forte ale reformei ce va fi curând discutată în parlamentul german pentru a accelera şi eficientiza aparatul judiciar şi a le permite cetăţenilor care se adresează unui magistrat să li se facă dreptate în timp rezonabil, notează cotidianul italian Il Giornale, într-o corespondenţă de la Berlin.

Aceste prevederi atât de radicale te-ar putea face să crezi că justiţia germană se află într-o situaţie dramatică. În realitate, lucrurile nu stau aşa. Este suficient să ai în vedere că în Germania durata medie a unei cauze civile este de numai patru sau cinci luni iar termenele în care judecata trece de la primul grad la al doilea sunt şi mai reduse. Ceva mai lungi sunt termenele tribunalelor administrative, de la 10 la 12 luni.

În ceea ce priveşte delictele penale, anchetele sunt încheiate în termen de 8 luni. Este vorba de medii superioare celor din multe ţări europene şi cu siguranţă de invidiat dacă sunt comparate cu cele din Italia. Cu toate acestea, Curtea Constituţională le-a apreciat ca fiind în contrast cu dreptul sacrosant al cetăţenilor de a avea un aparat judiciar care să funcţioneze în timp rapid. De aici reforma pentru procese mai scurte.

Potrivit proiectului de lege prezentat de ministrul german al justiţiei, Sabine Leutheusser¬Schnarrenberger, se va stabili o durată de referinţă pentru anchete şi procese, care variază în funcţie de delicte.
În cazul în care judecătorii şi magistraţii nu respectă durata stabilită, cetăţenii care se consideră prejudiciaţi de încetineala magistraţilor se vor putea prezenta în faţa unui tribunal special, o instanţă numită „verzögerungsrüge” (textual „reprobare pentru întârziere”) şi dacă li se va da dreptate vor obţine cu titlu de „pretium doloris” o indemnizaţie pentru daună morală de 100 de euro pentru fiecare lună de întârziere.

În plus, vor avea dreptul de a cere despăgubiri pentru daunele provocate de aşteptarea nejustificată. Mai mult, judecătorii şi magistraţii care, din motive neîntemeiate, nu au respectat durata stabilită îşi vor vedea numele publicate în „Bundesanzeiger”, buletinul Ministerului Justiţiei. O publicitate care nu constituie cu siguranţă o notă bună în cariera magistratului.

Pe scurt, este vorba de toleranţă zero pentru magistraţii care nu muncesc în termenele stabilite. În plus, nimănui nu i se permite să invoce tradiţionalul pretext al muncii prea multe şi al lipsei de personal, având în vedere că Curtea Constituţională a stabilit că tribunalele şi procuraturile sunt perfect dotate pentru a face faţă cererii de justiţie. Cu cei peste 20.000 de judecători, 24 la 100.000 de locuitori, Germania este ţara cu cea mai mare densitate de personal judiciar din lume.

Reforma privind anchetele şi procesele mai rapide nu a fost declanşată numai de recomandarea Curţii Constituţionale ci şi de unele cazuri excepţionale de încetineală din unele tribunale, în contrast cu duratele medii, care deşi se pot număra pe degete, au determinat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg „să-i tragă de urechi” pe magistraţii germani.

Cazul cel mai răsunător priveşte un litigiu între soţi divorţaţi pentru încredinţarea copiilor. Cauza a început atunci când cei doi copii aveau unul opt şi celălalt şase ani. Ea s-a încheiat la 21 ianuarie 2010, după 12 ani, când ambii copii sunt de acum majori iar dilema cui să fie încredinţaţi a fost rezolvată de timp.
A fost un caz care a suscitat rumoare şi unele ziare, referindu-se la îndelungata aşteptare a verdictului, au vorbit de „italienische verhältnisse”, cu alte cuvinte de proces de tip italian, desigur fără să facă un compliment, încheie Il Giornale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata