„Referendumul minorităţii” din Republica Moldova

4

Referendumul pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova, în scopul alegerii preşedintelui ţării prin vot popular, s-a încheiat cu un eşec: la plebiscit s-au prezentat mai puţin de 30% dintre cetăţenii republicii, în condiţiile în care era necesară prezenţa a cel puţin 33% dintre locuitori.

De altfel, chiar dacă referendumul ar fi fost validat şi, ţinând cont de numărul locuitorilor cu drept de vot ai Republicii Moldova, rezulta că problema alegerilor prezindenţiale ar fi fost decisă de fapt de circa 17% dintre cetăţenii ţării, notează, luni, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, subliniind că tocmai acest lucru a determinat Partidul Comuniştilor să boicoteze referendumul.

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), aflată în prezent la putere în republică, făcuse tot posibilul pentru ca referendumul să aibă succes: a fost modificată legislaţia, redus pragul prezenţei la plebiscit şi chiar anulată ‘ziua tăcerii’ – duminică la Chişinău continua ‘propaganda’, scrie ziarul rus.
În afară de aceasta, a fost dublat numărul de secţii de votare din străinătate, unde au fost trimise 130.000 de buletine de vot. Nezavisimaia Gazeta aminteşte că pentru alegerile parlamentare din 2009 fuseseră ‘exportate’ doar 97.000 de buletine.

Datorită noilor reguli de desfăşurare a referendumului, o minoritate de 17% ar fi dictat deciziile pe marginea celor mai importante probleme. Acest lucru i-a însufleţit pe adepţii unirii Republicii Moldova cu România, continuă cotidianul menţionat.
Eşecul referendumului şi menţinerea fostului sistem electoral înseamnă o victorie pentru Partidul Comuniştilor, deoarece acesta continuă să se bucure de cea mai mare popularitate în republică.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, pentru comunişti sunt gata să voteze până la 50% dintre alegători, în timp ce pentru toate cele patru partide ce compun AIE – doar 40%.
Potrivit Nezavisimaia Gazeta, nemulţumirea faţă de activitatea AIE este mare în republică: în ultimul an de zile, nivelul de trai al populaţiei s-a redus, au crescut spectaculos preţurile, tarifele şi impozitele, s-a înrăutăţit situaţia criminologică din republică, a crescut nivelul corupţiei şi contrabandei, în care, potrivit unor informaţii, ar fi implicate persoane sus-puse.

Cel mai important, însă, este faptul că în activitatea AIE se fac din ce în ce mai remarcate tendinţe unioniste. Cu toate acestea, împotriva unirii Republicii Moldova cu România se pronunţă majoritatea populaţiei: cel puţin 80%, subliniază în finalul articolului ziarul rus, prognozând pentru republică o toamnă bogată în evenimente politice.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Vremia Novostei, preşedintele Partidului Social-Democrat al Republicii Moldova, Victor Şelin, reiterează poziţia liderului comunist Vladimir Voronin pe marginea referendumului.
La fel ca Voronin, Şelin a făcut apel la boicotarea plebiscitului, considerând că un prag de participare de numai 33% ar fi pus bazele unui mecanism în care o evidentă minoritate ar fi dictat deciziile pe marginea celor mai importante probleme, între care şi unirea cu România.

Şelin se declară susţinătorul independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova şi este de părere că noul curs proclamat de Chişinău spre integrarea europeană limitează suveranitatea statului şi dezvoltarea sa economică, pentru care ar fi mai confortabil un spaţiu economic comun cu statele din CSI.
În finalul interviului, Şelin se pronunţă pentru reglementarea principiului federativ al statului moldovean, pentru stabilirea unui număr de mandate obligatorii în parlament pentru reprezentanţii Găgăuziei şi Transnistriei, pentru întărirea dreptului de veto al acestora. ‘Toate aceste propuneri sunt prezente în programul partidului nostru şi noi ne vom ocupa de realizarea lor după ce vom veni la putere’, a spus Şelin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata