Republica Moldova i-ar putea trimite Rusiei o „notă de plată” în valoare de miliarde, pentru prejudiciile aduse de regimul sovietic

1

Agenţiile de presă din Republica Moldova au difuzat joi, 22 aprilie, o informaţie care pentru o parte din societatea ţării a constituit motiv de bucurie, dar pentru altă parte – motiv de îngrijorare:

Comisia de stat pentru studierea şi evaluarea regimului comunist totalitar a calculat la cât se ridică prejudiciile aduse republicii de regimul de ocupaţie sovietică. Aceste prejudicii s-ar ridica la 28 miliarde de dolari, iar de plătit ar trebui să le plătească Rusia.
Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, despre cât şi cum ar trebui să-i plătească Rusia Republicii Moldova se vorbeşte la Chişinău încă de la începutul anilor 1990. Cea mai populară lozincă a acelor vremuri era ‘Să nu mai dăm de mâncare Rusei!’.

Liderii Frontului Popular povesteau la mitinguri cum se va îmbogăţi Republica Moldova dacă va înceta să trimită în regiunile ruse fructe şi legume. ‘Vom vinde totul în Europa, vom deveni bogaţi şi nu vom mai depinde de Moscova’, afirmau liderii naţional-radicali. Însă, după câţiva ani lucrurile au devenit clare atât în privinţa fructelor şi legumelor, cât şi în privinţa vinurilor: produsele moldoveneşti au o singură piaţă de desfacere reală – Rusia, chiar dacă acest lucru nu convine unor politicieni moldoveni, subliniază cotidianul.

Actuala putere de la Chişinău, în frunte cu unul dintre liderii Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu, conştientizează aceasta. Totuşi, tocmai la ordinul lui Ghimpu a fost creată o comisie căreia i s-a trasat sarcina de ‘a scotoci arhivele, de a face toate calculele şi a-i trimite nota de plată Rusiei’, notează Nezavisimaia Gazeta.
Astfel, în calitate de succesoare a URSS, Rusia ar urma să plătească Republicii Moldova 27,8 miliarde de dolari în calitate de compensaţii aduse de regimul de ocupaţie sovietică, după cum a declarat istoricul Veaceslav Stavilă, membru al Comisiei.

Stavilă consideră că prejudiciile aduse republicii prin uciderea unui număr de circa 174.000 de basarabeni în timpul Foametei din 1946-1947 se ridică la 15,72 miliarde de dolari, prin deportarea a circa 72.000 de oameni – 6,23 miliarde şi prin moartea a 55.000 de oameni în prima linie a frontului germano-sovietic – 5,9 miliarde de dolari. În acelaşi timp, subliniază cotidianul, nu se precizează câţi dintre basarabenii ucişi în timpul războiului au luptat de partea trupelor hitleriste şi câţi în Armata sovietică.

Stavilă a declarat că la redactarea raportului s-a ţinut cont de metodicile prin care prejudiciile cauzate de regimul sovietic au fost calculate în republicile baltice. Potrivit istoricului, prejudiciile aduse Basarabiei în anii de ocupaţie sovietică depăşesc cele aduse Lituaniei (20 miliarde de dolari) şi Letoniei (18,5 miliarde). Stavilă consideră că, din contul acestor compensaţii, Republica Moldova ar putea consuma pe gratis gaz rusesc timp de 85 de ani.

După cum declară directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, ‘Stavilă nu este întreaga comisie’. Însă, chiar şi în cazul în care concluziile lui Stavilă vor coincide cu cele ale Comisiei, ele vor trebui să fie aprobate şi de parlament.
‘Cred că în timpul dezbaterilor parlamentarii nu vor vota în favoarea unei asemenea cereri adresate Rusiei, deoarece politicienii conştientizează foarte bine care ar putea fi urmările unui asemenea pas şi ei nu doresc noi sancţiuni din partea Rospotrebnadzor (serviciul federal de control sanitar al Rusiei)’.

Potrivit deputatului Vladimir Ţurcan din partea ‘Moldovei Unite’, deocamdată Parlamentului nu i-a fost înaintat niciun raport. De aceea, concluziile lui Stavilă nu pot fi considerate drept pretenţii deja formulate la adresa Rusiei. În afară de aceasta, Ţurcan atenţionează în legătură cu efectul pe care le-ar putea avea asemenea ‘excursii în istorie’ şi califică declaraţiile lui Stavilă drept ‘aiureală totală’.
De altfel, afirmaţiile istoricului Stavilă puteau să fie trecute foarte uşor cu vederea, dacă în spatele lor nu s-ar fi întrezărit poziţia oficialităţilor republicii, subliniază în încheiere Nezavisimaia Gazeta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata