Riscul de recesiune se conturează pe măsură ce Japonia ia în considerare o a treia stare de urgență care să oprească pandemia

17

Se așteaptă ca guvernul Japoniei să emită o a treia stare de urgență asupra Tokyo și a trei prefecturi occidentale care ar putea dura aproximativ două săptămâni, potrivit rapoartelor mass-media, subliniind lupta sa de a face față unei creșteri a noilor numere de cazuri COVID-19.
Unii analiști spun că decizia, așteptată să fie luată încă de vineri, ar putea împinge Japonia înapoi în recesiune dacă, comercianții cu amănuntul sunt rugați să închidă în timpul sărbătorilor Săptămânii de Aur, care încep săptămâna viitoare și se desfășoară până la începutul lunii mai.

O stare de urgență reînnoită ar pune, de asemenea, la îndoială dacă Tokyo poate găzdui olimpiadele în iulie, în ciuda asigurărilor prim-ministrului Yoshihide Suga că va continua așa cum era planificat.

„Riscul unei recesiuni duble a crescut în mod clar”, a declarat Hiroshi Shiraishi, economist senior la BNP Paribas Securities. „Impactul impunerii blocajelor numai pentru Tokyo și Osaka ar fi destul de mare.”

Cu mii de cazuri noi rezultate din tulpini extrem de infecțioase ale virusului, Suga a declarat miercuri că guvernul va decide săptămâna aceasta dacă va declara starea de urgență pentru părțile majore ale țării.

Dacă ar fi adoptate în toate cele patru regiuni care au formulat cereri, măsurile de urgență ar acoperi aproape un sfert din populația japoneză de 126 de milioane și aproximativ 30% din produsul intern brut (PIB).

Guvernul are în vedere impunerea unor borduri pentru starea de urgență în perioada 25 aprilie – 11 mai, a informat agenția de știri Jiji.
Alte mass-media au ridicat posibilitatea unor interdicțiii mai puternice decât cele emise ultima dată în ianuarie, cum ar fi solicitările de închidere a magazinelor universale și a altor mari retaileri.

„Trebuie să luăm măsuri mai puternice și mai bine direcționate decât înainte, inclusiv solicitările (pentru magazine) de închidere”, a declarat joi ministrul economiei Yasutoshi Nishimura, citat de agenția de știri Kyodo.

„Momentul nu este bun”, deoarece ar afecta cheltuielile pentru servicii în timpul sezonului de agrement de primăvară, a declarat Takumi Tsunoda, economist senior la Institutul de Cercetare al Băncii Centrale Shinkin.

Tsunoda și-a redus prognoza pentru PIB-ul trimestrului II la o creștere trimestrială de 0,5%, jumătate din ritmul preconizat anterior.

Economia Japoniei a ieșit din criza severă de anul trecut datorită exporturilor robuste.

Analiștii se așteaptă însă ca PIB-ul să se fi micșorat în primul trimestru din cauza impactului consumului de la al doilea blocaj de urgență care a început în ianuarie și spun că este posibilă o a doua contracție consecutivă în Trimestrul 2, care ar constitui o recesiune.

Deși blocajele proaspete ale stării de urgență probabil nu vor declanșa o relaxare monetară suplimentară, ar putea afecta previziunile trimestriale de creștere ale Băncii Japoniei care vor avea loc săptămâna viitoare, spun analiștii.

„Având în vedere perspectivele unei cereri globale puternice, BOJ probabil că nu va face mari schimbări în previziunile sale de recuperare moderată”, a declarat Izuru Kato, economist-șef la Totan Research.

„Dar o contracție a PIB-ului din al doilea trimestru nu poate fi exclusă, astfel încât BOJ va emite probabil multe avertismente cu privire la riscurile pentru cererea internă”, a spus el.

Lansarea lentă a vaccinurilor aruncă deja un nor peste soarta Jocurilor Olimpice. Organizatorii Tokyo 2020 au declarat că un polițist care a lucrat cu ștafeta torței din vestul prefecturii Kagawa a avut rezultate pozitive pentru virus.

În plus față de semnele impactului extinderii pandemiei, un lobby al industriei auto a declarat că Salonul Auto de la Tokyo va fi anulat anul acesta.

Tokyo a raportat 861 de cazuri noi joi, cele mai multe de la 29 ianuarie în timpul celui de-al treilea val de pandemie și starea de urgență anterioară. Prefectura Osaka a raportat 1.242 de infecții zilnice, aproape de recordul înregistrat săptămâna trecută.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata