Rusia califică drept „ultimatum” încetarea focului anunţată de preşedintele ucrainean

Ordinul de încetare a focului dat vineri de președintele Petro Poroșenko armatei ucrainene care se confruntă cu separatiștii rusofoni este de fapt un ultimatum, se afirmă într-o declarație difuzată de biroul de presă al Kremlinului, transmite agenția Reuters.

‘Aceasta nu este o invitație la înțelegere și dialog, ci un ultimatum dat milițiilor din sud-estul Ucrainei de a depune armele’, se menționează în textul emis de președinția rusă.

Președintele Petro Poroșenko a anunțat vineri o încetare unilaterală a focului, ce va fi în vigoare până pe 27 iunie, pentru a permite insurgenților să predea armele. Totodată, el a propus un plan de pace în 14 puncte menit să pună capăt conflictului armat cu separatiștii proruși din provinciile Donețk și Lugansk.

Sub aspect militar, planul prevede dezarmarea milițiilor separatiste și amnistierea celor care au depus armele și nu au comis crime de război, garantarea unui culoar pentru plecarea ‘mercenarilor ruși și ucraineni’ și crearea unei zone tampon de 10 km la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Sub aspect politic, planul prevede în principal măsuri de descentralizare, ce vor fi adoptate în urma amendării Constituției, și protejarea limbii ruse.

Dar liderul autoproclamatei ‘republici populare Lugansk’, Valeri Bolotov, a respins imediat condițiile președintelui Poroșenko, afirmând că rebelii vor depune armele numai dacă trupele guvernamentale se vor retrage.

Totuși, în aceeași declarație difuzată vineri seară, Kremlinul afirmă că va studia cu atenție planul de pace propus de președintele ucrainean, însă a menționat că în inițiativa lui Poroșenko ‘lipsește deocamdată un element major, respectiv propunerea de a începe negocierile’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata