Rusia propune data de 1 martie pentru o încetare a focului în Siria

Un oficial occidental a anunţat miercuri, 10 februarie, că Rusia a făcut o propunere pentru a începe o încetare a focului în Siria la 1 martie, dar potrivit acestui responsabil nu s-a ajuns la niciun acord asupra ofertei ruse, informează Reuters.

Acest oficial a adăugat că Statele Unite au preocupări privind unele elemente ale propunerii ruse.

La Washington, un emisar al Departamentului de Stat a declarat în Congres că Statele Unite ar trebui să ia în considerare opţiunile în cazul în care măsurile diplomatice nu reuşesc.

Întrebat cât de repede ar putea fi pusă în aplicare o încetare a focului, un diplomat rus care a refuzat să fie identificat a spus: „Poate în martie, aşa cred”, notează Reuters.

Pe de altă parte, puterile mondiale cer Rusiei să oprească bombardamentele din jurul Alep în sprijinul unei ofensive a guvernului sirian de a recaptura oraşul.

Secretarul de stat american John Kerry face presiuni pentru o încetare a focului şi mai mult acces pentru ajutoare în Alep, unde zonele controlate de rebeli sunt izolate, iar Naţiunile Unite au avertizat asupra unui nou dezastru umanitar.

Angajaţi umanitari au anunţat miercuri că alimentarea cu apă la Alep, unde se află încă două milioane de oameni, nu mai funcţiona.

Kerry speră într-un acord la o întâlnire la Munchen joi între Rusia, Statele Unite, Arabia Saudită, Iran şi alte puteri, în încercarea de a reînvia negocierile de pace care au eşuat la începutul acestei luni.

Oficiali sirieni au indicat, pe de altă parte, că nu au niciun plan în legătură cu cursul războiului. O sursă militară siriană a afirmat miercuri că bătălia pentru Alep, o importantă pradă de război într-un conflict ce a ucis un sfert de milion de oameni, va continua „în toate direcţiile”.

Potrivit ministrului sirian al informaţiilor Omran al-Zoubi, guvernul se aşteaptă la o luptă dură dar relativ scurtă pentru ca oraşul să revină sub controlul statului.

„Nu mă aştept ca lupta de la Alep să dureze prea mult”, a declarat el pentru Reuters la Damasc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata