Șefii Hamas au fost vizați în timp ce eforturile de armistițiu se opresc

Israelul a declarat că a vizat casele comandanților Hamas, întrucât luptele mortale cu militanții palestinieni din Fâșia Gaza intră în a 10-a zi.

Israelul a declarat că a încercat să-l omoare de mai multe ori pe șeful militar al Hamas, Mohammed Deif. Peste noapte, doi militanți au murit într-un apartament.

Baraje proaspete de rachete au fost, de asemenea, aruncate în Israel, Hamas spunând că a vizat o bază aeriană din sud.

Mișcările de încetare a focului continuă în culise, dar au făcut puține progrese.

Franța a depus o rezoluție prin care solicita încetarea violenței la Consiliul de Securitate al ONU în coordonare cu Egiptul și Iordania, dar este doar un proiect. SUA au blocat încercările de a emite o declarație comună, deși au cerut încetarea focului.

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că operațiunea sa militară din Gaza va continua „atât timp cât este necesar”, dar a mai spus autorităților din sud că ar putea să se încheie în „câteva zile”.

Luptele au început după săptămâni de tensiune israeliano-palestiniană în Ierusalimul de Est ocupat, care a culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas, care controlează Gaza, a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă de pe sit, declanșând atacuri aeriene de represalii.

Până acum, cel puțin 219 de persoane, inclusiv aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Gaza, potrivit ministerului său de sănătate. Israelul a declarat că cel puțin 150 de militanți sunt printre cei uciși în Gaza. Hamas nu oferă cifre de răniți privind armata.

În Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost uciși, spune serviciul său medical. Israelul spune că aproximativ 3.750 de rachete au fost lansate către teritoriul său de către militanții din Gaza.
Barajele de rachete și atacurile aeriene israeliene au continuat peste noapte.

Armata israeliană a spus că avioanele sale de luptă au atacat infrastructura militară și casele comandanților Hamas din Gaza.

Rushdi Abualouf de la BBC din Gaza spune că doi militanți palestinieni au fost uciși într-un apartament dintr-o clădire din centrul orașului Gaza, în timp ce avioanele de război israeliene au efectuat peste 70 de razii.

Aproximativ 50 de greve au vizat orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, cu atacuri asupra unităților de instruire ale grupului de militanți, un complex de securitate administrat de Hamas, drumuri și ferme, spune corespondentul nostru.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Israelului (IDF), brigada generală Hidai Zilberman, a declarat: „De-a lungul operațiunii, am încercat să-l asasinăm pe Mohammed Deif. Am încercat să-l ucidem, de mai multe ori”.

Mohammed Deif este șeful aripii militare a Hamasului, brigăzile Izzedine al-Qassam și a supraviețuit încercărilor repetate asupra vieții sale, inclusiv în ultimul conflict major din 2014. El tinde să rămână în fundal, iar locul său rămâne necunoscut.
În Israel, sirenele au sunat peste părți din sud, în timp ce Hamas a spus că a lansat rachete la baza aeriană Palmachim pentru a doua oară. Sirenele sunau și în centrul Israelului.

Din cele 3.750 de rachete lansate din Fâșia Gaza de la începutul luptelor, 550 au rămas scurte în Gaza, potrivit IDF. Sistemul de apărare antirachetă Iron Dome din Israel a interceptat aproximativ 90% din rachetele care au trecut pe teritoriul israelian, spune acesta.

IDF a estimat că la începutul conflictului, Hamas și Jihadul Islamic, cele două grupuri principale din Gaza, aveau un arsenal de aproximativ 12.000 de rachete sau mortare.

Dl Netanyahu a declarat că operațiunea israeliană a „pus Hamas înapoi cu mulți ani”, efectuând „lovituri neașteptate”.
A existat, de asemenea, neliniște în Israel și în Cisiordania ocupată și Ierusalimul de Est, unde palestinienii au participat marți la o grevă generală. Au fost ciocniri în mai multe locații.
Luptele dintre Israel și Hamas au fost declanșate de zile de escaladare a ciocnirilor dintre palestinieni și poliția israeliană într-un complex sfânt de pe deal, în Ierusalimul de Est.
Sit-ul este venerat atât de musulmani, care îl numesc Haram al-Sharif (Sanctuarul Nobil), cât și de evrei, pentru care este cunoscut sub numele de Muntele Templului. Hamas a cerut Israelului să scoată poliția de acolo și din districtul predominant arab din apropiere, Sheikh Jarrah, unde familiile palestiniene se confruntă cu evacuarea de către coloniștii evrei. Hamas a lansat rachete atunci când ultimatumul său a fost ignorat.

Furia palestiniană a fost deja stârnită de săptămâni de tensiune în creștere în Ierusalimul de Est, inflamată de o serie de confruntări cu poliția de la mijlocul lunii aprilie.

A fost alimentat și de celebrarea anuală a Israelului a capturării Ierusalimului de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, cunoscut ca Ziua Ierusalimului.

Soarta orașului, cu profunda sa semnificație religioasă și națională pentru ambele părți, stă la baza conflictului israelian-palestinian de câteva decenii. De fapt, Israelul a anexat Ierusalimul de Est în 1980 și consideră întregul oraș capitala sa, deși aceasta nu este recunoscută de marea majoritate a altor țări.

Palestinienii revendică jumătatea de est a Ierusalimului ca fiind capitala unui stat sperat.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata