Sinucigaşi şi terorişti infiltraţi, arma preferată a insurgenţilor talibani

Peste 400 de persoane au murit în 2010 în atacuri ale insurgenţilor. După atacul asupra convoaielor militare şi atentatele sinucigaşe, talibanii încep să folosească infiltrarea. Este un pericol latent, silenţos, dar care se face vizibil în modul cel mai crud.

Insurgenţa talibană menţine astfel vie teroarea şi bilanţul de neoprit al victimelor care plasează Afganistanul pe primul loc al focarelor terorismului. Sinucigaşi cu centură de explozibili, dar şi oameni orbiţi de credinţă gata de orice. Orice mijloc este bun pentru a atinge obiectivul, se arată luni într-un articol publicat de ziarul El Mundo.
Teroriştii sinucigaşi joacă un rol fundamental în ultima tentativă talibană de a provoca haosul după atacul de la sfârşitul săptămânii asupra a două baze NATO din provincia orientală Khost, la frontiera cu Pakistanul.

De data aceasta, forţele aliate au evitat pierderile în propriile rânduri şi au anihilat 24 de insurgenţi. Mulţi dintre ei purtau veste încărcate cu explozibili. Aşa cum au recunoscut talibanii prin purtătorul lor de cuvânt, Zabiulad Muyahid, cei 30 de oameni care au participat la atac erau dotaţi cu armament de diferite calibrr şi majoritatea aveau veste cu explozibil.

Inspectarea ulterioară a cadavrelor a arătat că doar patru talibani erau dotaţi cu astfel de dispozitive, greu de remarcat şi care au devenit deja de notorietate şi în multe cazuri preferate de insurgenţii care reuşesc să se infiltreze şi să atace din interior.
De multe ori, ei renunţă la vesta cu explozibili şi folosesc o simplă armă. A fost cazul teroristului care a ucis cele două gărzi de corp spaniole miercurea trecută. Ambii au fost abordaţi de o persoană considerată de ‘încredere’: şoferul şefului poliţiei afgane din provincie.

El nu a folosit exploziv, ci o puşca de asalt. Acţiunea poate fi considerată una sinucigaşă, având în vedere că el a provocat un schimb de focuri într-un loc de unde nu putea fugi ca din vechea bază spaniolă de la Qala-e-now, nord-estul ţării.
Moartea celor doi spaniol ridică la 94 numărul conaţionalilor care şi-au dat viaţa în această ţară asiatică şi se adaugă celor 400 de militari străini care au căzut până acum în luptă în Afganistan în anul 2010.

Se pare că în pofida celor aproape 150.000 de soldaţi străini, violenţa în ţară este la cel mai ridicat nivel de când talibanii au fost înlăturaţi după invaiza SUA în 2001. În ultimul an, atacurile au cunoscut o recrudescenţă şi nu există lună fără un atac asupra unei misiuni străine, sau a forţelor afgane aflate în plin proces de pregătire. Atacuri recurente ale şoselor prin care trec convoaiele militare, sau atacuri precise asupra civililor sau militarilor. Ei au ajuns chiar să se îmbrace în femei pentru a purta mai bine dispozitivele camuflate sub burka.

Rezultatul este copleşitor. De multe ori ţintele sunt simpli civili, precum cei 40 de afgani care au fost seceraţi de bomba purtată de un sinucigaş în iunie la o nuntă din provincia Kandahar. Există şi atacuri mai îndrăzneţe şi mai studiate cum a fost atacul teroristului infiltrat în decembrie anul trecut şi care a asasinat şase agenţi ai CIA şi un iordanian, reuşind să păcălească controalele centrului american al serviciilor secrete din Afganistan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata