Situaţia se agravează în Ucraina: Partidul Iuliei Timoşenko se retrage din coaliţia de la putere

Partidul Batkivşcina (Patria) al fostului premier Iulia Timoşenko a decis miercuri să se retragă din coaliţia de la putere la Kiev, după ce nepopularul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a scăpat marţi de moţiunea de cenzură, relatează AFP.

Grupul parlamentar al formaţiunii Batkivşcina ‘a luat singura decizie posibilă în această situaţie: retragerea din coaliţie’, a declarat Iulia Timoşenko pe pagina sa de Facebook, făcând apel şi la alte forţe politice să-i urmeze exemplul.

‘Putem vedea că alianţa proeuropeană în parlament nu mai există. Ceea ce a existat mereu a fost o coaliţie opacă (…) a clanurilor oligarhice, care a format guvernul şi a condus ţara’, mai spune Timoşenko, potrivit unui comunicat al partidului său.

Premierul Arseni Iaţeniuk a scăpat marţi de o moţiune de cenzură în parlament, în pofida apelului făcut de preşedintele Petro Poroşenko de a-şi da demisia după o serie de scandaluri de corupţie şi retragerea din guvern a unor miniştri reformatori.

Doar 194 de deputaţi au votat în favoarea moţiunii de cenzură dintr-un minim necesar de 226 de voturi. Acest rezultat semnifică faptul că primul ministru Iaţeniuk şi cabinetul său vor fi protejaţi de orice moţiune de destituire până la 22 iulie, când se încheie actuala sesiune parlamentară, conform Constituţiei ucrainene.

Această situaţie a ridicat imediat întrebări cu privire la viabilitatea coaliţiei de la putere la Kiev, ale cărei principale componente sunt formaţiunea preşedintelui ucrainean Blocul Petro Poroşenko (BPP) şi cea a premierului, Frontul Naţional. Celelalte două componente ale coaliţiei sunt partidele Samopomoşci şi Batkivşcina, care s-au pronunţat în mod clar pentru demisia guvernului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata