Summitul BRIC din Brazilia: o reuniune heteroclită?

Liderii Braziliei, ai Rusiei, Indiei şi Chinei se vor reuni la 15 şi 16 aprilie în capitala Braziliei, Brasilia. Este al doilea summit după cel de la jumătatea lunii iunie 2009, din oraşul rus Ekaterinburg, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Istoria acestui ‘club al celor patru’, BRIC, este mai neobişnuită: sigla este prima dată menţionată în raportul economiştilor societăţii americane de investiţii Goldman Sachs, în 2003, dar mai târziu acest ‘cvarteť s-a creat de la sine.

Raportul menţionat anterior, care a fost subiectul principal al forumului de la Davos din ianuarie 2004, nu făcea decât să citeze ţările BRIC ale căror economii se caracterizau prin cele mai dinamice valori ale PIB-ului şi capitalizărilor pieţelor.

El explica, de asemenea, ceea ce s-ar întâmpla dacă această tendinţă s-ar menţine, şi anume, China şi India ar fi primele economii din lume la mijlocul acestui secol, – în realitate, mult mai devreme – iar statutul Braziliei şi Rusiei ar fi diferit.

Celebrul raport i-a obligat pe cei patru lideri să se examineze reciproc cu mai multă atenţie. Din 2006, anul primei întâlniri a celor patru miniştri de externe la ONU, oficialii s-au întâlnit deja de şase ori. Coordonatorii BRIC din ministerele de externe au contacte permanente.

Miniştrii de finanţe şi preşedinţii băncilor centrale, precum şi cei ai băncilor de dezvoltare, s-au întâlnit de patru ori. Secretarii Consiliilor de securitate sau omologii lor de acelaşi rang sunt, de asemenea, în contact permanent, precum şi şefii structurilor antimonopol. Cei patru miniştri ai agriculturii s-au întâlnit luna trecută la Moscova. Directorii serviciilor de statistică au avut o întrevedere în februarie.

Citeste si:  Resuscitarea problemelor ruso-ucrainene în domeniul patrimoniului va deschide „cutia Pandorei” din relaţiile interstatale

Totodată, un forum rezervat mediilor de afaceri va preceda summitul BRIC.
Se observă că reprezentanţii BRIC continuă să voteze în mod aproape identic la ONU şi în cadrul altor forumuri şi propun chiar rezoluţii comune.

În ceea ce priveşte mecanismul summitului, el aminteşte mult de G8: nu se iau decizii obligatorii, sunt doar simple consultări mai ales asupra problemelor esenţiale.

În prezent, discuţiile vizează mai ales probleme financiare, în special cele care sunt dezbătute la G20. Cea mai mare parte a acestor probleme vor fi examinate la summitul de la Brasilia.

Ordinea de zi va fi simplă:

  • stabilitatea monedelor mondiale şi posibilitatea plăţilor directe între ţările partenere,
  • riscurile proprii ieşirii din criza globală şi
  • viitoarea reuniune a G20 din Canada.

Fiecare ţară din BRIC are propriile sale consideraţii în ceea ce priveşte apropierea dintre ele. Rusia se distinge prin reflecţii tradiţionale privind caracterul său bicefal: cărui club aparţine ea cu adevărat, G8 sau BRIC? Bineînţeles că aparţine celor două şi, în general, nu numai acestora, potrivit RIA Novosti.

Ceea ce este normal. La fel cum Brazilia aparţine lumii portugheze, unor fragmente din vechiul imperiu, lumii care are multe de spus, familiei popoarelor sud-americane.

Rusia face mari eforturi ca să aleagă, de patru secole, între cultura sa, se pare, europeană, şi statutul său real de ţară emergentă angajată pe calea schimbărilor, la fel ca Brazilia, India sau China. Altfel spus, Rusia nu se înscrie în totalitate în sistemul economic ‘occidental’ care s-a format prin anii ’60-’70 şi care este compus dintr-un mare număr de organizaţii şi mecanisme.

Citeste si:  Comisia Europeană propune o nouă platformă pentru descurajarea muncii la negru

Evident, lumea s-a schimbat fundamental de două decenii. Împărţirea lumii între Est şi Vest sau între Nordul dezvoltat şi Sudul în curs de dezvoltare dispare, dacă nu cumva a dispărut deja, şi o altă structură o va înlocui. Cert este că mecanismele interne ale economiei mondiale vor împiedica reapariţia a două blocuri, chiar cu alţi membri.

Existenţa BRIC nu vizează opoziţia faţă de Statele Unite, UE şi Occident în ansamblul său. Nu vizează ‘schimbarea liderului mondial’. Statele Unite sunt primul partener comercial al Chinei şi un partener foarte preţios al Indiei, de exemplu, în domeniul nuclear civil, precum şi al Braziliei şi Rusiei, dar într-o măsură mai mică. Dimpotrivă, aceste două ţări acordă o foarte mare importanţă UE.

O analiză atentă a celor două documente finale ale summitului de la Ekaterinburg şi a programului summitului de la Brasilia arată că cele patru ţări BRIC au nevoie de stabilitate economică globală, inclusiv cea a dolarului. Cele patru ţări BRIC şi-au propus două obiective strategice, primul fiind excluderea discriminărilor faţă de noile ţări emergente şi al doilea – obiectivul politic – este pur simplu apropierea între ele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner