Tandemul franco-german se prezinta sudat la G20

 
Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au aratat amândoi de acord cu necesitatea unei reorganizari a finantelor. Este „o ocazie istorica de a construi a lume noua” – aceasta este viziunea G20 pe care au dorit sa o transmita cancelarul german si presedintele francez, in cursul unei conferinte de presa organizate miercuri, la Londra, potrivit revistei franceze Le Point.
 
Cei doi leaderi europeni au mentionat din nou intentia de a ajunge la rezultate concrete, in vederea reglementarii domeniului financiar mondial. „Astazi si mâine luam decizii. Poimâine va fi prea târziu, a spus Nicolas Sarkozy. La Washington au fost enuntate principii, iar la Londra dorim sa avem rezultate concrete.”
 
Reuniunea internationala incepe oficial joi (2 aprilie 2009) dar principalii sefi de stat si de guvern au inceput miercuri, in capitale britanica, sa se puna de acord, mai ales in intâlniri bilaterale. Sarkozy a tinut sa sublinieze ca Germania si Franta vor vorbi pe o singura voce, având aceleasi obiective, atât in ceea ce priveste principiile, cât si modalitatile, aratând astfel unitatea tandemului franco-german.
 
Cei doi nu doresc sa „se multumeasca cu generalitati” si si-au trasat „liniile directoare”, chiar daca, a admis  Angela  Merkel, „timpul detaliilor  nu a  sosit  inca”. Printre  tintele  lor  figureaza  si paradisurile fiscale. Întocmirea unei liste cu tarile necooperante nu este negociabila. Singurul subiect de  la  masa  discutiilor  va  fi data  publicarii documentului: „Imediat sau  in câteva  zile”, a  spus presedintele francez pe un ton hotarât. Cea de-a doua cerinta vizeaza securitizarea/titrizarea.
 
Daca cele doua tari nu se pronunta impotriva acestei tehnici financiare, ele solicita totusi o trasabilitate a operatiunilor. Va trebui ca bancile sa pastreze date despre conturile lor. Aceeasi mentiune si pentru fondurile de acoperire.
 
Cele mai mari dintre acestea, care fac sa apese un risc sistemic asupra finantelor mondiale, jucând rolul de pârghie, vor trebui sa se inregistreze de acum inainte pentru a fi controlate. Nicolas Sarkozy a insistat asupra necesitatii de a revizui controlul agentiilor de rating si sistemul de remunerare a operatorilor.
 
La o intrebare despre divergenta punctelor lor de vedere cu cele ale americanilor, care vor sa faca mai mult pentru relansarea economiei mondiale, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au raspuns pe o singura voce. Potrivit lor, Europa isi indeplineste rolul, asa cum o fac si Statele Unite. „În cazul in care criza se agraveaza, trebuie sa facem mai mult? Dar in fiecare zi facem mai mult!”, a spus Sarkozy.
 
Omologul sau german a recunoscut ca trebuie ajutate „tarile mai slabe”, pentru a nu le lasa sa se scufunde. În ceea ce priveste reorganizarea finantelor , seful statului francez a afirmat ca are „incredere in Obama”. „Este necesar ca administratia americana sa faca ce spune liderul”, a recunoscut Sarkozy, care a precizat ca acum se pun bazele noii arhitecturi financiare mondiale si este necesar ca acestea sa fie solide.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata