Tusse – de la copilul refugiat la concurentul suedez de la concursul Eurovision

Pentru Tusse, concurentul Suediei la concursul Eurovision pentru 2021, se simțea ca intrarea într-o lume nouă venind în țara nordică la vârsta de opt ani dintr-un lagăr de refugiați din Uganda.
Tusse, în vârstă de 19 ani, numele complet Tousin Chiza, va reprezenta Suedia la Eurovision Song Contest din Olanda în luna mai cu piesa „Voices”.

Născut în Republica Democrată Congo și separat de părinții săi la vârsta de cinci ani în timpul unei încercări de evadare din țara africană devastată de războiul civil, a petrecut trei ani într-o tabără de refugiați cu o mătușă, înainte de a primi azil în Suedia.

„Era o lume cu totul diferită”, a declarat Tusse pentru Reuters.

„Este o viață pe care nu o doresc nimănui, pentru că este dezordonată și în fiecare zi îți faci griji. Tot ce faci, doar îți faci griji. Voi primi mâncare în seara asta? Vom găsi apă, vom fi în viață mâine? ”, A spus el.

„Este atât de îngrijorător faptul că aici, în Suedia, nu avem ceea ce este grozav”.
După ce a cântat de-a lungul copilăriei sale în Africa, în special în corurile bisericești unde și-a dorit să fie ministru, astfel încât să poată interpreta solo la congregație, Tusse a continuat să cânte în Suedia – în coruri și, în cele din urmă, în concursuri de talente, cum ar fi Swedish Idol pe care l-a câștigat în 2019 .

„Eram ca  ”M-am săturat să răspund doar, vreau să fiu în față”, așa că, când am venit în Suedia, am continuat să cânt la școală și în biserică”, a spus el.
Tusse a aflat acum câțiva ani că părinții săi biologici erau încă în viață, deși mama sa a murit de atunci.

„Am crescut crezând că părinții mei au dispărut și, în cele din urmă, m-am gândit că sunt morți, așa că, pentru a afla de fapt că sunt în viață și că au intrat în contact cu mine pentru prima dată, a fost imens. Atâta bucurie și doar fericire pentru că în inima mea lipsea mereu ceva. ”
Tusse a spus că tatăl său l-a înveselit în timpul concursurilor de calificare suedeze la Eurovision.

„El sunat și a spus ”Fiul meu. Pot vota din Congo? ” și eu i-am spus că „Nu, nu poți, nu funcționează așa” și el a spus „bine, remediază. Pot să-i fac pe toți din Congo să voteze ”, a spus Tusse.

Planurile de călătorie pentru a-l întâlni pe tatăl său au fost amânate de pandemia de coronavirus.

Concursul Eurovision Song din acest an, unul dintre cele mai mari evenimente de televiziune anuale din lume, va avea loc la Rotterdam în perioada 18-22 mai, după victoria Olandei în 2019 cu piesa „Arcade”. Evenimentul va avea un public live limitat, după ce ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei COVID-19.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata