Twitter blochează contul ambasadei SUA a Chinei pentru apărarea politicii Xinjiang

21

Twitter a blocat contul ambasadei SUA a Chinei pentru un tweet care a apărat politica Chinei față de uigurii musulmani din Xinjiang, despre care platforma socială americană a declarat că și-a încălcat poziția împotriva oamenilor „dezumanizați”.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat joi că este confuz de această mișcare și că este responsabilitatea ambasadei să demaște dezinformarea și să clarifice adevărul.

Contul Ambasadei Chinei, @ChineseEmbinUS, a postat luna aceasta un tweet în care se spune că femeile uigure au fost emancipate și că nu mai sunt „aparate pentru fabricarea bebelușilor”, citând un studiu raportat de ziarul susținut de stat China Daily.

Tweet-ul a fost eliminat de Twitter și înlocuit cu o etichetă care preciza că nu mai este disponibil. Deși Twitter ascunde tweet-urile care încalcă politicile sale, este necesar ca proprietarii de conturi să șteargă manual astfel de postări. Contul ambasadei Chinei nu a postat niciun tweet nou de la 9 ianuarie.

Suspendarea de către Twitter a contului ambasadei a avut loc la o zi după ce administrația Trump, în ultimele sale ore, a acuzat China că a comis genocid în Xinjiang, constatare susținută de noua administrație Biden.

Administrația Biden nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii cu privire la demersul Twitter.
Twitter este blocat în China, dar a fost îmbrățișat de mass-media de stat chineză și de diplomați, mulți au mers pe platformă pentru a apăra agresiv pozițiile Chinei în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de diplomația „luptătorului lupului”.

„Am luat măsuri pe Tweetul la care ați făcut referire pentru încălcarea politicii noastre împotriva dezumanizării, unde se spune: interzicem dezumanizarea unui grup de oameni pe baza religiei, castei, vârstei, handicapului, bolii grave, originii naționale, rasei sau etniei ”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Twitter.

Ambasada Chinei la Washington, care s-a alăturat Twitter în iunie 2019, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii prin e-mail.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a declarat joi că a derutat-o mișcarea făcută de Twitter.

„Există numeroase rapoarte și informații referitoare la Xinjiang care sunt împotriva Chinei. Este o responsabilitate pentru ambasada noastră din SUA să clarifice adevărul „, a spus ea.

„Sperăm că nu vor aplica duble standarde în această problemă. Sperăm că pot discerne ceea ce este corect și adevărat din dezinformarea asupra acestei chestiuni. ”

China a respins în mod repetat acuzațiile de abuz în Xinjiang, unde un grup al ONU a declarat că cel puțin un milion de uiguri și alți musulmani au fost reținuți în lagăre.

Anul trecut, un raport al cercetătorului german Adrian Zenz publicat de grupul de reflecție Jamestown Foundation din Washington a acuzat China că folosește sterilizarea forțată, avortul forțat și planificarea familială coercitivă împotriva musulmanilor minoritari. China a declarat că acuzațiile sunt nefondate și false.

Nu este prima dată când Twitter ia măsuri împotriva conturilor legate de China. În iunie anul trecut, a eliminat peste 170.000 de conturi despre care a spus că sunt legate de o operațiune de influență susținută de Beijing, care a răspândit înșelător mesaje favorabile guvernului chinez.
Miscarea Twitter urmează și eliminării contului fostului președinte american Donald Trump, care avea 88 de milioane de adepți, invocând riscul violenței după ce susținătorii săi au asaltat luna trecută Capitolul SUA.

Între timp, China are un ton optimist față de administrația Biden, spunând că „îngerii amabili pot triumfa asupra forțelor malefice”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News