Ucraina: Manifestanţii au ocupat sediul partidului preşedintelui Viktor Ianukovici din Kiev

1

Confruntările între manifestanţi şi poliţişti au reizbucnit marţi dimineaţă la Kiev, unde un grup de manifestanţi a ocupat sediul Partidului Regiunilor, al preşedintelui Viktor Ianukovici, după ce au luat cu asalt clădirea, folosind cocktailuri Molotov, informează AFP.

 Manifestanţii au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor, care este invadat de fum şi unde sunt semnalate mai multe incendii.

Înainte de aceasta, confruntări s-au produs nu departe de clădirea Radei Supreme (parlamentul unicameral), reunită pentru examinarea unei reforme constituţionale care să prevadă reducerea prerogativelor prezidenţiale în favoarea parlamentului.

În ciocnirile dintre protestatari şi scutieri a fost rănit fotoreporterul Gleb Garânici, care lucrează pentru Reuters. El a fost victima unei grenade asurzitoare la care au recurs scutierii împotriva manifestanţilor ce aruncă cu pietre de pavaj şi petarde. Fotoreporterul Reuters a fost spitalizat, conform Interfax-Ukraina.

Poliţia a recurs la gaze lacrimogene şi asurzitoare, precum şi la gloanţe de cauciuc.

Manifestanţi cu căşti au incendiat două maşini grele (KAMAZ) postate în apropiere de clădirea parlamentului pentru a bloca accesul protestatarilor, aruncând cocktailuri Molotov. Poliţiştii au ripostat cu tunuri cu apă.

Alţi manifestanţi au continuat să scoată pietre din pavaj pe strada Institutskaia, în apropiere de parlament. Cei mai înverşunaţi sunt membrii grupării Pravâi Sektor, care au anunţat o ‘mobilizare’ pentru marţi.

Acestea sunt primele confruntări la Kiev după cele de la sfârşitul lunii ianuarie, în care au murit patru persoane şi au fost rănite peste 500, conform unui bilanţ al AFP.

Mii de protestatari, care s-au deplasat din Piaţa Independenţei (Maidan) spre clădirea parlamentului, s-au oprit la 200 de metri de sediul legislativului, blocat de cordoane ale trupelor de interne şi ale poliţiei antirevoltă.

Serviciul de ordine al Maidanului, piaţă ocupată de aproape trei luni de către manifestanţii ostili actualului regim al preşedintelui Viktor Ianukovici, încearcă să evite o confruntare directă între manifestanţii cei mai radicali şi scutieri.

‘Obiectivul nostru este de a încercui parlamentul şi de a-l bloca pentru a nu lăsa deputaţii să numească un premier ‘rus”, a declarat Andrii Porubii, unul din liderii protestatarilor din Piaţa Independenţei, deputat din partea partidului Batkivşcina/Patria, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko.

Potrivit anturajului său, preşedintele Viktor Ianukovici ar putea prezenta, marţi, nominalizarea unui nou prim-ministru.

Dar parlamentul ar trebui să examineze, în special, o reformă constituţională, cerută de opoziţie, şi care reduce puterile prezidenţiale în favoarea guvernului şi parlamentului.

Opoziţia acuză puterea ucraineană că a cedat la presiunile Moscovei, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a renunţat la sfârşitul lunii noiembrie să mai semneze Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, orientând Ucraina spre Rusia.

‘În loc să îndeplinească cerinţele Maidanului, puterea îndeplineşte cerinţele Kremlinului. Nu o vom lăsa sa facă aceasta’, a promis Andrii Porubii, într-o postare pe blogul său, refuzând să ‘vândă independenţa ţării pentru 15 miliarde de dolari’.

Rusia a acordat în luna decembrie un credit Ucrainei de 15 miliarde de dolari, dintre care o primă tranşă de 3 miliarde a fost deja vărsată, şi a făcut reduceri semnificative la preţul livrărilor sale de gaze către Ucraina.

Moscova a anunţat luni că va aloca ‘săptămâna aceasta’ o nouă tranşă de 2 miliarde de dolari Ucrainei, care duce lipsă de lichidităţi şi se află la un pas de colaps. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata