Ucraina: Parlamentul din Crimeea a fixat pentru 25 mai un referendum pentru mai multă autonomie

22

Parlamentul din Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, a votat joi pentru organizarea la 25 mai a unui referendum pentru mai multă autonomie, au anunţat surse ale legislativului local, citate de ITAR-TASS şi RIA Novosti.

Parlamentul din Simferopol, capitala republicii autonome, aflat sub controlul unui comando pro-rus de joi dimineaţa, a demis guvernul local în urma unui vot cu uşile închise, au precizat aceleaşi surse.

Data referendumului în Crimeea coincide cu data desfăşurării alegerilor prezidenţiale anticipate în Ucraina.

ITAR-TASS a informat anterior că noul ministru ucrainean al apărării, Igor Teniuh, intenţionează să se deplaseze în următoarele zile în Crimeea, după ce va avea mai întâi o întâlnire cu şefii Statului Major pentru a discuta situaţia din peninsulă.

Regiune cu populaţie majoritar rusofonă, Crimeea a aparţinut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind ataşată în 1954 Ucrainei, care făcea parte şi ea din Uniunea Sovietică, la iniţiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hruşciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componenţa Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata