Ucraina: Premierul demisionează în plin conflict cu rebelii proruşi, într-un climat politic tensionat

1

Primul ministru ucrainean Arseni Iațeniuk și-a anunțat joi, 24 iulie, demisia, aceasta intervenind în plin conflict armat cu separatiștii proruși în estul Ucrainei, pe fondul acuzațiilor americane că Rusia lansează tiruri de pe teritoriul său asupra pozițiilor armatei ucrainene, în timp ce problemele legate de prăbușirea avionului de linie malaezian sunt departe de a fi rezolvate, comentează vineri France Presse.

Intervenind în plus pe fondul unei crize economice, demisia premierului Iațeniuk — care mai trebuie aprobată de parlament pentru a deveni efectivă — pare să aibă drept cauze divergențele acestuia cu președintele Petro Poroșenko privind strategia politică a majorității guvernamentale.

Șeful statului s-a arătat favorabil dispariției actualei coaliții pentru a deschide calea alegerilor legislative anticipate, în timp ce premierul său, foarte apreciat de Occident, găsea că momentul nu este bine ales, având în vedere situația din Ucraina, scrie AFP.

‘Îmi anunț demisia ținând cont de destrămarea coaliției parlamentare și de blocarea inițiativelor guvernamentale’, a declarat Iațeniuk joi, în fața parlamentului. Dizolvarea coaliției ‘va avea consecințe dramatice pentru țară’, a avertizat el.

‘Cine va vota legi nepopulare înainte de alegeri?’ — a mai întrebat premierul, adresându-se deputaților.

‘Este inacceptabil să schimbi soarta țării pe interese politice înguste. Este o crimă morală și politică’, a afirmat omul politic ucrainean, după ce deputații au respins inițiativele guvernului privind reformarea societății Naftogaz și modificările la buget.

‘Acesta nu este cel mai bun guvern din istoria Ucrainei, dar cel puțin a făcut tot ce a putut. Guvernul meu nu are un răspuns cu ce va plăti mâine salariile, de unde să ia banii pentru a asigura cu combustibil blindatele (angajate în operațiunea din Est). Cum să mențină unitatea armatei și să nu demoralizeze oamenii care stau în tranșee, sub gloanțe. Poate ar trebui să ne gândim la ei?’ , a afirmat el, exprimându-și nemulțumirea față de respingerea proiectului de amendamente la buget, potrivit postului de televiziune ucrainean TSN.

Iațeniuk este membru al partidului Batkivșcina al fostului premier Iulia Timoșenko, cea mai importantă forță a coaliției și care se opune alegerilor legislative anticipate.

La scurt timp după anunțul demisiei sale, Arseni Iațeniuk și-a convocat guvernul într-o reuniune la care s-a decis ca funcția de premier interimar să o asigure temporar vicepremierul Vladimir Groisman, ministru al dezvoltării regionale, construcțiilor și locuinței în actualul cabinet.

În acest context, președintele Petro Poroșenko a insistat ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) să examineze vineri demisia premierului, cerând un vot de încredere pentru guvern, într-o scrisoare adresată președintelui legislativului Oleksandr Turcinov, conform agenției de presă Unian.

‘Ca președinte apreciez pozitiv eforturile anticriză ale actualului cabinet. Înțeleg că acționează în condiții extrem de dificile, cu care nu s-a confruntat niciun guvern până acum’, afirmă în mesajul său șeful statului ucrainean, exprimându-și totodată speranța că destrămarea coaliției nu va duce la un un blocaj legislativ.

Art.15 al Legii cu privire la cabinetul de miniștri stipulează că parlamentul poate să examineze demisia premierului nu mai târziu de zece zile de la depunerea cererii. Având în vedere ecoul public, provocat de demisia premierului Arseni Iațeniuk la 24 iulie, solicit să puneți această problemă în atenția Radei fără întârziere, a cerut șeful statului, care a insistat asupra unui vot de încredere, vineri, la adresa guvernului premierului Arseni Iațeniuk.

În opinia sa, destrămarea coaliției din parlament nu este un motiv pentru demisia guvernului.

În afară de moțiunea de cenzură, Poroșenko a solicitat parlamentului să revină asupra amendamentelor la buget și la Codul fiscal, respinse în ajun.

‘Aceste modificări sunt necesare atât pentru apărarea integrității teritoriale a țării și finanțarea armatei, cât și pentru reconstrucția zonelor eliberate de teroriști și pentru a ajuta locuitorii din orașe, sate și cătunele’ din est, a explicat șeful statului ucrainean în mesajul său.

Coaliția ‘Alegerea europeană’ din parlamentul ucrainean s-a destrămat după ce facțiunile parlamentare ale partidelor Udar și Svoboda, precum și o serie de parlamentari independenți și-au anunțat retragerea, deschizând astfel calea pentru procedura de dizolvare a Radei și organizarea de alegeri anticipate.

În timp ce Kievul este zguduit de această criză politică neașteptată, confruntările între armata ucraineană și rebelii proruși s-au intensificat pe fondul acuzațiilor implicării directe a forțelor Moscovei în conflictul armat din estul Ucrainei.

Rusia intenționează să trimită insurgenților ‘lansatoare de rachetă mai grele și mai puternice’, a afirmat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, citând surse ale serviciilor secrete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News